Чудото на балета Мая Плисецкая на 89 години

Днес легендата Мая Плисецкая навърши 89 години. 50 от тях голямата дама е отдала на сцената и на световното изкуство.
Майя-Плисецкая1

Грацията на всяко нейно движение и изтънчената ѝ  артистична дарба никога не са оставяли равнодушни милионите ѝ почитатели в целия свят. Със сценичните си изяви, с хореографските и педагогическите си таланти през годините Плисецкая напълно заслужено е удостоявана с най-престижните международни награди и любовта на публиката от двете страни на океана.

Мая Плисецкая е родена в Москва на 20 ноември 1925 г. Баща ѝ Михаил Плисецки е инженер, а майка ѝ е Ракел Месерер-Плисецкая (известна още като Ра Месерер) –  актриса в нямото кино. През 1938 г. бащата на бъдещата звезда е екзекутиран по време на сталинските чистки – вероятно защото е назначил на работа приятел, който бил секретар на Лев Троцки. Ракел Месерер е арестувана и заточена в лагер в Казахстан като жена на „изменник на родината“ заедно със седеммесечното братче на Мая. Сестра ѝ Суламит Месерер, която е солистка в балета на Болшой театър, поема изцяло грижите за осемгодишното момиче – до освобождаването на Ракел през 1941 г. Всъщност именно влиянието на лелята предопределя бъдещето на легендарната примабалерина.

Сценичният дебют на Мая Плисецкая е в Свердловск, където семейството живее по време на окупацията през 1941-1942 година. През 1943 г. тя завършва Московското хореографско училище и веднага е приета в трупата на Болшой театър, където бързо започват да ѝ възлагат солови партии и се утвърждава като примабалерина.

През 1958 г. Плисецкая се омъжва за композитора Родион Шчедрин. Бракът им продължава вече 56 години.

785927922

Мая Плисецкая става прима на балета на Болшой театър през 1960 г., след като Галина Уланова слиза от сцената. Година по-късно Плисецкая блестящо изпълнява ролята на Одета-Одилия в „Лебедово езеро“, на Аврора в „Спящата красавица“, участва и в редица други постановки.Всяко изпълнение на Мая Плисецкая неизменно е обречено на успех. Кубинският балетмайстор Алберто Алонсо пръв поставя балета „Кармен сюита“, който е представен на 20 април 1967 г. в Болшой театър по музиката на Родион Шчедрин.

Diyeta-Mayi-Pliseckoy-rezultat

През 70-те г. на миналия век Мая Плисецкая за първи път се „пробва“ като балетмайстор, поставяйки на сцената на Болшой театър балета „Анна Каренина“ по музика на съпруга си Родион Шчедрин. Главната роля примата изпълнява сама. Освен този Плисецкая поставя в Болшой театър още два балетни спектакъла по музика на Шчедрин: „Чайка“ и „Дамата с кученцето“.

Години по-късно Мая Плисецкая и Родион Шчедрин започват да работят активно в чужбина. През 1983-1984 година  Плисецкая е  художествен ръководител на Римския театър за опера и балет, а след това оглавява Испанския национален балет в Мадрид.

Годината е 1990-а. Мая Плисецкая решава да се оттегли от сцената. Вече навършила достолепните 65. Въпреки това страхотната артистка продължава да участва в концерти, които сама си избира, води майсторски класове. А на 80-ия си рожден ден дори танцува „Аве Мая“ на световноизвестния хореограф Морис Бежар – взривявайки публиката в Кремълския дворец, където е грандиозният галаспектакъл, посветен на юбилея й.

picture1174

 

В момента, в продължение на вече почти 20 години, Плисецкая е неизменен председател на ежегодния балетен конкурс „Мая“. Голямата дама води и активна обществена дейност. Публикувала е три тома с мемоари, последният от които е на книжния пазар от 2010 година.През годините Мая Плисецкая е получавала множество руски и международни награди, какви ли не звания. Златният медал на Париж от Жак Ширак, Орденът на почетния легион, различни титли от всякакви световни институции. Между другото, Мая Плисецкая е почетен професор на  МГУ и с докторско звание от Сорбоната.