Чешки политик: Западните мухи няма да изкарат от равновесие руската мечка

Русия и Китай променят световния ред, като с това изтласкват САЩ, пише известният чешки политик Йиржи Вивадил на сайта ParlamentníListy.cz, предаде РИА Новости.

Той обръща внимание, че в света става смяна на полюсите и този процес няма да мине без сблъсквания и конфликти. Вивадил е уверен, че същността на конфликта в Украйна се заключава в обстоятелството, че Западът иска да нанесе геополитическо поражение на Русия и затова е инициирал държавния преврат, в резултат на който „Украйна стана профашистка, икономически и социално разрушена страна, водеща безкрайна гражданска война в източната част на своята територия.

„Крим, на който беше приготвена роля на военна супербаза на САЩ, бе върнат към Русия и самата Русия във военнополитически план несъмнено представлява държава, която в очите на западния свят е основен лидер на интелигентната съпротива на САЩ и Запада”, е уверен политикът.

В определена степен Русия и Китай си „поделиха ролите”.

„Русия се върна към традиционната роля на политико-военен лидер в отношенията със Запада, а Китай е икономическият гигант на съвременността”,  пише още политикът.

Той подчертава, че без Русия „не може да се създава Европа”, тъй като именно Руската федерация сега е „най-значимият стабилизиращ фактор в света”.

„Сега почти всички западни държави смехотворно се опитват да накажат Русия със санкции, но светът изобщо не знае кои са лидерите им”, продължава в анализа си Вивадил.

Русия обаче „се отнася към тях като мечка, на която й досаждат мухи, която обаче не позволява да я извадят от равновесие.”

„Ако днешният президент на САЩ има максимум 48% одобрение, а при Путин е почти 90%, то е ясно кой управлява добре и кой – лошо”, обобщава политикът.