Четири начина да видиш Москва през зимата, без да замръзнеш

Автор: Кира Егорова.

Москва е град на големите разстояния и монументалните постройки. Мащабът на мегаполиса подчертава красотата му, но заедно с това затруднява придвижването през него в студеното време на годината. „Руски дневник“ направи подбор на най-добрите идеи за туристически разходки в Москва през зимата – не само ще се стоплите, но и ще изпитате удоволствие от видяното.

1. Трамваите, метрото и другите приятели на туристите

Снимка: Photxpress

Общественият транспорт в Москва е отличен начин да се разгледа руската столица за по-малко от един долар. В града е валиден един билет за всички видове транспорт – метро, автобуси, трамваи и тролейбуси – едно пътуване струва $0,7.

Може да си организирате самостоятелна екскурзия из Москва, като се качите на един от трамваите в града или да се отправите на пътешествие из московските подземни тунели.

В столицата има много автобусни екскурзии за чужденците, които тръгват от Червения площад, обиколката с тях трае 2,5-3 часа и струват по 10-15 долара. Маршрутът е планиран по такъв начин, че автобусът преминава по историческите кътчета на града и рядко излиза на градските магистрали с големия трафик.

2. Речни круизи и отблясъци по водата

Снимка: Сергей Фадейчев / ТАСС

Речното движение в Москва не спира даже през зимата – закритите и отоплени туристически яхти с панорамни прозорци са обзаведени с необходимото оборудване за преодоляване на леда. Маршрутът им преминава покрай всички основни забележителности на старата и на съветската Москва – от сталинските високи сгради до Кремъл и Новодевическия манастир. При желание може да излезете на откритата палуба и да си направите снимки на фона на нощната илюминация и нейните отражения в реката.

Разходката продължава два часа и половин. Билетът на яхтата излиза около 10 долара и още толкова ще изхарчите за пълноценна вечеря в ресторанта за един човек (http://www.radisson-cruise.ru/index_en.php).

3. Архитектурният релеф и панорамните изгледи отвисоко

Прес снимка

Москва се намира в Източноевропейската равнина – това е един от най-големите равнинни релефи в света – и не се слави със стръмни брегове и хълмисти пътища. Независимо от това, руската столица не прави впечатление на плосък и визуално скучен град. Релефът в нея се създава за сметка на архитектурата, която има различни по височина на етажите постройки. Съседството на стъклени небостъргачи и двуетажни еднофамилни жилищни домове от царска Русия създава илюзията за пъстрота и за височинно разнообразие.

Да се оцени такава картина е възможно от покрива на която и да е висока сграда. За тази мисия са много подходящи ресторантите от панорамен тип, намиращи се на покриви (подбор на най-добрите ресторанти можете да намерите тук).

За тези, които вече са се наситили на боршове и пелмени, но все пак искат да видят Москва от птичи поглед, има още по-екстравагантен вариант. Може да отидете на екскурзия до най-високите обзорни площадки на града. Те са само две: Останкинската кула (с височина 330 метра) и небостъргачът „Москва сити“ (с височина 240 метра). Билетът на всяко едно от тези места ще излезе примерно около 15 долара.

4. Релсите над града или още един необикновен начин

Снимка: Alamy/Legion-Media

Московската монорелса влиза в първата петица на най-необикновените видове обществен транспорт в Русия. Това е въздушно метро, минаващо над улици и тротоари, открито през 2004-та година. Неголямото разклонение на монорелсата се състои от шест станции и се разгръща в североизточната част на Москва – от метростанция „ВДНХ“ („Изложение на достиженията на народното стопанство“ – бел. ред.) до метростанция „Тимирязевская“.

Пътуването по цялото разклонение трае около 20 минути.

Тъй като пътят на монорелсовата железница се крепи от стълбове високи 4-6 метра, пътуването във вагончето е съпроводено от отлични панорамни гледки към мащабния съветски проект на изложбения комплекс ВДНХ, по северния край на който минава маршрутът на монорелсовата железница, а също така и към Музея на космонавтиката, към Останкинската кула и към промишлените райони в северната част на Москва. Пътуването струва по-малко от един долар.