Черноморският флот на Русия ще получи нови съвременни подводници

Шест неатомни подводници от проекта 636,3 ще получи Черноморския флот на Русия до 2016 година. Три подводници ще бъдат на разположение на моряците още тази година.

Това са дизелово-електрическите подводници „Новоросийск”, „Ростов-на-Дон”, „Стари Оскол”. Те принадлежат към корабите от трето поколение клас „Варшавянка” (по класификация на НАТО – „Kilo”). Първа в Черноморския флот трябва да постъпи „Новоросийск”. Дължината на подводницата е 73 м, ширина – 10 м, максималната дълбочина – 350 м, а скоростта на плаване под вода – 20 възела. Според достъпните данни, корабите имат мощно въоръжение и могат да нанасят удари с разположените на борда на крилати ракети „Клуб-С”, отбеляза вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков:

– Далекобойността на тези ракети е около 300 километра. Ако подводниците бъдат оборудвани с комплекса „Калибър”, далекобойността им ще бъде 1200-1500 км. Този комплекс, както съобщи главнокомандващият на руския флот адмирал Виктор Чирков, е приет на въоръжение от руския флот. Така че, по този показател руското оръжие може да се сравнява с американските крилати ракети „Томахоук”. С такава далекобойност ракетите могат да ударят цели в страни, които са далеч извън района на Черно море, т.е. някъде в района на Близкия и Средния изток.

Новите подводници имат уникални характеристики за шум. Непосредствените им предшественици, подводниците от проекта 877 „Варшавянка”, бяха наречени от западните военноморски експерти „черна дупка” именно защото имаха много ниско ниво на шумове. По този показател, те са явно превъзхождаха аналогичните западни модели. Подводниците от проекта 636,3, които представляват дълбоко модернизирана версия на „Варшавянка” имат още по-ниски нива на шумове. А наличието на по-усъвършенстван хидроакустичен комплекс дава значително превъзходство над подводниците от аналогичен клас на противника и дори над атомните подводници. Новите подводници могат да решават широк спектър от задачи. На първо място това е борбата с подводниците. Особено в районите, прилежащи към брега на вероятен противник, а не в районите близо до руския бряг. Също така – защитата на военноморските бази, бреговите и морските комуникации.

Според експертите, увеличението на броя на подводниците в състава на Черноморския флот едновременно с още шест за три години ще се осигури прикриването на крайбрежната територия от атаки на вражеските кораби. В бъдеще, общият брой на подводните сили на Черноморския флот трябва достигне 12-15 неатомни подводници. Това ще позволи ефективно да бъдат решени всички поставени задачи.

.