„Черноморнефтегаз” започва добив на газ в Крим

„Черноморнефтегаз” започва разработването на едно от най-големите в Крим находища на газ – Поворотное, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на предприятието.

„Природният газ от находището ще бъде използван за производството в Крим на дефицитна електроенергия чрез създаването на електростанции с мощност от 100 мегавата”, поясниха от пресслужбата.

В края на миналата година властите в Крим поръчаха на министерството  на екологията и природните ресурси и на министерството  на  имотните и поземлените отношения на републиката да изготвят предложения за възобновяването на строителството на газопровода „Ялта-Форос-Севастопол”.

„Черноморнефтегаз” добива нефт и газ на Кримския полуостров, в Черно и Азовско море и край бреговете на Крим. На свой ред „Газпром” не възнамерява да участва в производството на газ в Крим, но ще доведе до Керченския пролив газопровода, което ще позволи полуострова да се включи към руската система на газоснабдяване. Газопроводът ще се превърне в разклонение на „Южния коридор”.