Черна точка от един малък емират

Евгений Сатановский е президент на независимия научен център „Институт за Близкия Изток“. През периода 2001-2004 г. заема поста президент на Руския еврейски конгрес. Той е един от водещите руски експерти в областта на политиката на Израел и страните от Близкия и Среден Изток. Съвсем наскоро Сатановский се завърна от Израел. И през последните месеци играе ролята на неофициален говорител на силовите структури в Русия.

В публичните си изяви се отличава с характерните за специалните служби категорични и твърди изказвания. По официалния руски новинарски канал „Россия 24“ Сатановский обвини пряко и еднозначно катарския министър на външните работи д-р Халед Ал-Атия в убийството на пътниците от самолета А321.

Наскоро дипломат номер №1 на Катар обеща „много тъга“ на Русия заради провала на катарския проект за Сирия. Катар загуби милиарди долари. Сатановский припомни, че „Русия е получила „черна точка от този малък емират“.

Според руския експерт тероризмът на Синайския полуостров се организира и финансира от Катар, независимо за коя терористична организация става дума.Сатановский предсказа терористични актове и на руска територия.  Той подчерта в своето изказване, че „той не е държавен служител и за това може по този начин да говори “. Водещата на новинарската емисия направи незавоалиран намек, че вероятно английската преса публикува материали за терористичния акт на базата на информация, предоставена от английското разузнаване. Руският експерт отговори двусмислено като каза, че „вероятно е така, всеки журналист си има по някой приятел шпионин“. Евгений Сатановский допълни, че терористичните групировки на Синайския полуостров си сменят периодично наименованията и може някой ден да се нарекат даже „бойскаути“, но това с нищо не променя същността им.

Публична тайна е, че Катар финансира „Мюсюлманските братя“ в Египет за да се борят срещу египетските военни.

 

Източник: a-specto.bg.