Църквата се надява на скорошно възстановяване на паметника на княз Владимир в Киев

Наместникът на Сретенския манастир в Москва архимандрит Тихон (Шевкунов) изрази надежда за това, че паметникът на княз Владимир в Киев, който бе осквернен миналата седмица от вандали, ще бъде възстановен в най-скоро време, съобщи „Интерфакс-религия”.

Паметникът на княз Владимир в Киев, издигнат през 2013 г. в чест на 1025 –годишнината от Покръстването на Русия, бе осквернен от вандали преди седмица.

Отец Алипии изрази възмущението си от подобен акт. „Колко омраза към светостта трябва да изпитваш, за да се подиграваш със скъпия за нашия народ образ! За да бъде по-ясно: в ръката си князът държеше кръст! Кой ще каже сега, че това върху нас не е гневът на киевския княз?”, се казва в съобщението на отец Алипий.

Според свещенослужителя, всеки паметник на културата е важен за историята. Отец Алипий припомни, че навремето се е изказал негативно и за разрушаването на паметника на Ленин.

„Много хора се възмущаваха, че съм защитил тази скулптура. ЗА мен не бе интересна личността на вожда на пролетариата. Аз виждах единствено произведение на изкуството и именно него защитавах. Впрочем, как защитавах? – пак се възмущавах на разрушенията в Киев и дотам”, каза още отец Алипий.