Църквата призовава властите да забранят гейпарада в Киев

Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия моли организаторите на гейпарада «Киев-прайд 2014» да се въздържат от провеждането на тази акция в столицата на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на прессекретаря на УПЦ протойерей Георги Коваленко.

Също така, УПЦ се обърна към киевските власти със същата молба, те да предотвратят провеждането на парада, с цел да се избегнат сблъсъци.

Провеждането на гейпарад в Киев е планирано за 5 юли, а подобни мероприятия предизвикват неодобрение в украинското общество и вече е довеждало до сблъсъци.

По мнение на Църквата, главната цел на акцията не представлява защита на правата и свободите на украинските граждани, а е реална пропаганда срещу Църквата, основан, срещу нейното мнение, че хомосексуализмът е грях, а украинското общество – за извращение. Коваленко отбеляза, че в Украйна няма дискриминация на сексуалните малцинства, «ето защо не трябва да я измисляме, за да пропагандираме разврата».

«Във връзка с това, ние молим организаторите на «Киев-прайд 2014» да се въздържат от провеждането на тази акция, както от етични съображения, така и от съображения спрямо вярващите християни, мюсюлмани и юдеи, с цел да не бъдат накърнени техните чувства, а също, с цел предотвратяване на информационни и други провокации. Същевременно, молим властите да забранят провеждането на акциите на ЛГБТ общества, които могат да предизвикат сблъсъци и насилие, както и да повлияят негативно върху обществения морал», написа Коваленко на страницата си във Фейсбук.

Църквата призовава властите да забранят гейпарада в Киев

По-рано главата на украинския парламент Александър Турчинов заяви, че е готов да поведе гейпарада в Киев лично. Относно това, експертите смятат, че извършвайки преврат в Украйна, киевската хунта се опитва да наложи на страната абсолютно чужди за нея «европейски ценности».