ЦИК на Донецката народна република отказа провеждането на президентските избори в Украйна

На територията на Донецка област извънредните президентски избори, насрочени за 25 май, няма да бъдат провеждани, съобщава ИТАР-ТАСС. Това заяви председателят на ЦИК в новопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Роман Лягин.

„Днес ЦИК в Донецка народна република контролира всички 22 районни избирателни комисии, – отбеляза Лягин. – Тоест, изборите за президент на Украйна на територията на ДНР са невъзможни нито технически, нито поради съображения за сигурност“.

Председателят на ЦИК в ДНР заяви също, че губернаторът на Донецка област Сегргей Тарута „днес управлява въображаема област“.  „Ние имахме номинален губернатор Тарута. Ние не го виждаме, даже не знаем къде се намира“, подчерта Лягин.

Освен това, председателят на ЦИК в ДНР не изключи, че референдуми за независимост, аналогични с тези, които бяха проведени в Донецка и Луганска област, могат да се проведат и в други части в Югоизточна Украйна – в Харковска, Запорожка, Херсонска, Николаевска и Одеска област.

По-рано съпредседателят на правителството на Донецката народна република Мирослав Руденко заяви, че назначеният от киевските власти губернатор на Донецка народна република Сергей Таруга „няма реална власт“ в региона.

Лягин заяви пред ИТАР-ТАСС, че в Донецка област активно тече процес на формиране на собствена армия. Според него в момента се изземва оръжието на опълченците, за „да бъде събрано то на едно място, да се систематизира и да се контролира притежанието му“.

Той отбеляза също, че взаимодействието в провъзгласената република протича на конструктивна основа. „Трябва да поемем властта в ръцете си, защото друга власт просто няма и трябва в най-кратки срокове да създадем преходно правителство и съвет“, подчерта Лягин.

В ДНР е сформиран Върховен съвет, който ще изпълнява функциите на висш орган на законодателната власт, и Съвет за сигурност. В него ще влязат 140-150 депутати.

От пресслужбата на ДНР съобщиха, че се обсъжда и проектът на конституцията на ДНР.