Центъра на Луганск е под минометен обстрел

Украинските военни започнали масов минометен обстрел на центъра на Луганск, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщенията от щаба на ЛНР.

По данни на опълчението, се предполага, че обстрелът се води от установки „Васильок“, които се отличават с по-локално действие от установките „Град” – реактивна система за залпов огън. В резултат от обстрела в града са опожарени няколко сгради, полуразрушена е автогарата. Пазачът на автогарата е загинал, когато излязъл навън  до него се взривил снаряд. По първоначални данни има 4 ранени.

„В града горят няколко сгради, има ранени, по улиците хвърчат линейки. Според очевидци цел на удара е бил акумулаторният завод недалече от автогарата. Жителите спешно се спускат в бомбоубежищата или напускат района“, казаха от щаба на опълченците.

Съобщава се и за няколко взрива в района на летището.

По данни на пресслужбата на ЛНР на обстрел от украинските сили са подложени и райони край градовете Краснодон, Свердловск и КПП „Изварино“ на границата с Русия.

През изминалата нощ в района на летището на Луганск, което се намира под контрола на украинските сили, е имало престрелка с миномети, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР). Бойни действия са се водили и в района на населените пунктове Металист, Красний Яр, както и недалеч от КПП „Изварино“ на границата с Русия, който се намира под контрола на проруските опълченци. Информацията за жертвите и пострадалите се уточнява.

В центъра на самия Луганск днес е открит пункт за събиране на подписи под обръщение към генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с искане „да бъде спряна агресията на Киев спрямо мирните жители“. Вчера „министърът на здравеопазването“ на ЛНР Виктор Авакян съобщи, че за изминалото денонощие в болниците на града в резултат на бомбардировките и обстрела от украинските сили са постъпили най-малко 80 души. 56 от тях са мирни жители, а 24 – опълченци.

Междувременно изминалата нощ е била сравнително спокойна в Донецк. Според очевидци обаче в района на международното летище край града бойните действия са продължили, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Около летището през цялата нощ са се чували интензивни престрелки и взривове. „Бойните действия се водят край селата Пески и Карловка. В продължение на половин-един час след полунощ се чуваше шум от движение на колона тежка бойна техника“, съобщиха от пресслужбата.

По-рано оттам потвърдиха информацията, че украинските сили са успели да установят контрол над Краматорск, Николаевка и Славянск, откъдето в Донецк е пристигнала колона от военна техника и автомобили с проруски доброволци с цел да бъде укрепена отбраната на града.

В събота украинският президент Петро Порошенко, който е и върховен главнокомандващ, издаде заповед да бъде продължена операцията по освобождаване на Донецка и Луганска област, затягайки обръча около проруските опълченци в източната част на страната.

По-рано днес прессекретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Андрей Лисенко заяви, че украинските войски няма да извършват „масирана бомбардировка на населени пунктове”.