Храмовете и музеите в София очакват руските туристи

Интервю на Оля Ал-Ахмед с Тодор Чобанов – зам. кмет на София по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”.

Тодор Чобанов е завършил „Археология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, автор е на множество изследвания в сферата на средновековната археология, опазването на културните ценности и културния туризъм. Сред тях са книгите му „Свещените дворци на българските канове“, „България и Византия – титани на кръста“, сборникът „Изследвания върху културата на старите българи“, справочни помагала за съдебната система, стратегически документи на общинско, регионално и национално ниво.

Г-н Чобанов, какви нови перспективи виждате в развитието на туризма в София?

София се очертава като водеща туристическа дестинация в България. Това е столицата и тя не трябва да бъде подминавана. Това е един естествен процес, тъй като във всички съседни държави, а и не само, в развития туризъм столиците играят ключова роля. Така е в Турция, Гърция и Румъния. Столиците са градове, които привличат своя туристически поток най-вече с културните и историческите си забележителности.

А София има целия необходим потенциал и леглова база, за да бъде водеща атракция. Благодарение на системните усилия през последните 6-7 години за създаване на много нови атракции и реставрацията на старите, както и архитектурните паметници, ние наистина вече отбелязваме забележителни резултати.

Наблюдава ли се ръст на туризма в столицата? Нараства ли интересът на туристите към София?

За всяка от предходните пет години имаме ръст на туризма в столицата над 10%, като този ръст е както при броя на лицата, така и броя на нощувките. Спокойно мога да заявя, че трендовете, тенденциите показват утвърждаването на София като наистина най-важното място за опознавателен, градски, културно-исторически туризъм. Огромният потенциал на града се свързва със софийската Мала Света Гора, с новите ни музейни обекти, Националния музеен комплекс, подземния музей на „Св. София“, храма „Александър Невски“, Музея за история на София и много други интересни места.

Какво ще кажете по отношение на руските туристи? Как да ги привлечем към столицата?

Руснаците са ценители на културното наследство, на музеите, картинните галерии и църквите. По отношение на руските туристи – за момента те са на 12-то място в схемата на туризма в София. Ние сме убедени, че има реален потенциал за увеличаването на руските гости в столицата. Готови сме да посрещнем и да бъдем домакини на водещи руски туроператори и медии, които се занимават с туризъм, за да насърчим потока им и да създадем необходимата благоприятна среда за тяхното увеличаване и избиране на София като дестинация, та дори това да е на път за морето или на път за планините ни.

На какво според вас трябва да се наблегне за привличане на поток от туристи?

Трябва да се концентрираме както върху привличане на групи, така и на самостоятелните посещения, свързани с културно-исторически поклон. София може да предложи интересни програми в това отношение. Както вече казах, историческите и културни паметници в столицата са налице и с радост ще ги покажем на туристите от Русия.

До тук говорим за история и култура, но много от младите хора искат младежки туризъм, който включва т.нар. забавление, ентъртейнмънт, нощен живот. Руснаците твърдят, че такъв вид туризъм ни липсва. Какво бихте казали по този въпрос?

Разбира се, че бихме могли да работим и в това направление. В София има превъзходни условия за развлекателен туризъм. Градът е с много широко развита мрежа от заведения: ресторанти, дискотеки, нощни клубове. Столицата предлага богато разнообразие от типовете заведения и предлаганите от тях услуги. За всеки вкус има по нещо.  Имаме заведения, покриващи целия спектър на музиката, различни клубове по интереси, най-разнообразни кухни. С една дума – културният живот в столицата е изключително динамичен.

Има много известни музикални групи, които идват от Скопие, от Букурещ и изнасят концерти в София. Това е една тенденция, която се задълбочава през последните години. Всичко е въпрос на систематизиране на информацията, за да бъдат убедени руските младежки групи, че в София има какво да се прави, има нощен живот и да заповядат да посетят столицата ни.

Да не забравяме и какви прекрасни възможности предлага планината Витоша. Потенциалът е на лице и в общината сме готови да разработим различни турове и пакети и да се договорим с руските доставчици на съответните услуги, за да се създаде подходящ маршрут за подобни индивидуални или групови посещения.

Като споменахте Витоша, има ли почва за развитие на едновремешния планински туризъм по хижите, където младежите обичаха да се събират?

В планините около София има условия за планински туризъм. Но една от причините да няма голямо развитие в тази област е фактът, че все още се очаква утвърждаването за плана за управление на Витоша. След като този план бъде приет и утвърден, ние притежаваме обекти в планината и можем да инвестираме в подобряване на тяхната материална база. Убеден съм, че едни ясни параметри за туризма биха спомогнали да развием и планинския такъв.

Бих искал да подчертая обаче, това не е най-големият потенциал на София. Но каквото и да говорим, за децата е най-полезно да посещават обекти извън града, да спортуват и да се движат в извън градска среда, да дишат чист въздух извън населените места. Така че за детския туризъм в този аспект са най-подходящи курорти като Боровец, Банско. Подходящо е Черноморието и в по-малка степен големите градове.

Какво е Вашето пожелание в рамките на руско-българския форум по туризма, който се състоя в Москва?

Повече туристи! Пожелавам на страната ни да има повече туристи.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: Руски дневник