Холандски журналист: „Боингът“ не е свален от опълченците. ООН да разследва случая

Пътническият малайзийски „Боинг“ е бил свален в Източна Украйна от военен самолет, твърди холандският разследващ журналист Йост Немюлер. Неговото разкритие идва непосредствено, след като украински военен и свидетел на събитията, свързани с трагедията, разказа пред руския в. „Комсомолская правда“, че „Боингът“ е свален погрешка от украински пилот с чин капитан.

Йост Немюлер е автор на излязлата в края на октомври книга „МН-17: лицемерната сделка“, в която представя тезата си. Журналистът е проучил маса документи от открити източници, общувал е със специалисти, политици и роднини на жертвите. Книгата не дава пряк отговор на въпроса кой е свалил пътническия самолет с 298 пътници, „но няма потвърждения, че сепаратистите са изстреляли от своя територия ракетата, както твърдят западните медии“, заяви той пред руската агенция ТАСС. Позовавайки се на експерти, авторът отбелязва, че ако самолетът е бил свален с ракета „Бук“, на борда му щеше да пламне пожар. „но във въздуха пожар нямаше и това е доказан факт. Затова според него много по-правдоподобна е версията, че „Боингът“ е бил свален от военен самолет. Това се потвърждава и от вида на остатъците от самолета на мястото, където е паднал“, изтъкна Йост Немюллер.

Той разкри и за тежката цензура в страната му и изобщо на Запад относно истината за инцидента. „Пресата в Нидерландия прояви голям интерес да разкаже за моята книга, но когато казах, че в нея е представена и руската версия за случилото се с „Боинга“, всички журналисти отмениха срещите си с мен“, посочи разследващият журналист. Нещо повече, според него информацията от руска страна „на практика изобщо не се отразява в медиите“. „В западната преса може да се чуе само една версия за случилото се: сепаратистите са свалили самолета и практически е невъзможно да се видят или да се прочетат каквито и да е други гледни точки. Това говори, че на Запад не съществува никаква свобода на словото“, резюмира журналистът.

Той също се съмнява в обективността на разследването. По думите му от медиите се създава впечатлението, че Нидерландия играе водеща роля в разследването. „На практика обаче това не е така. Ако внимателно се проучат документите, до които има открит достъп, става ясно, че Украйна все така оглавява разследването. И просто ще бъде невъзможно да се получат обективни резултати. Единственият вариант ще е, че сепаратистите са свалили самолета,“ убеден е журналистът.

„Нидерландия в действителност не оглавява разследването за причините за катастрофата. Това право е делегирано на Нидерландия от Украйна“. Именно думата „делегирано“ поражда въпроси у Немюлер: „Думата „делегирам“ означава наличието на определена йерархия, когато някой, който е главен, предава на друг правото да решава някакви въпроси за някакъв определен период от време, но все пак си остава главният“.

„В подписания между Киев и Нидерландия договор“, продължава журналистът, се подчертава, че между страните винаги трябва да има открита размяна на информация. И че украинските специалисти трябва да участват в разследването. И никакви други страни в случая не се споменават. Там още се казва, че водещата страна може да пази в тайна информацията, поне аз така интерпретирам нещата. Тоест ако Украйна поиска нещо да се запази в тайна, това няма да бъде включено в резултатите от разследването.

Според автора Нидерландия, Украйна, Австралия и Белгия са подписали документ са неразгласяване на данните, което пък е станало ясно от информация на австралийското правителство. Всички тези държави „имат право на вето, тоест могат по всяко време да кажат, че желаят да прекратят разследването или не желаят да се огласяват дадена информация“, поясни Немюлер. По думите му така Киев може да наложи вето или да спре разследването, когато види, че то върви в посока, която не е изгодна за украинските власти“, коментира публицистът.

Той смята, че разследването трябва да се предаде „на по-високо равнище, на равнище Съвет за сигурност на ООН“.

„Нидерландия е една малка държава, ние сме играчка в ръцете на САЩ, те могат да правят с нас, какво си поискат. Така мислят мнозина в нашето общество. И ние нямаме никакви възможности да се противопоставим на това“, изтъкна накрая Йост Немюлер./Бгнес