Химнът на руските космонавти

Няма начин поне веднъж да не сте чували песента на легендарната руска група „Земляне“ „Трава у дома“. Много хора си мислят, че тя се казва „Земля в иллюминаторе“ и се изпълнява от „Машина времени“, но не.

„Трава у дома“ си е песен на „Земляне“ още от 1983 година. Наскоро беше обявена официално за химн на руската космонавтика. До преди това се приемаше за такава неофициално, но пък от всички руски космонавти.

Музикантите от „Земляне“ бяха у нас, за да се включат в големия концерт на площад „Александър Невски“, посветен на Деня на победата и Деня на Европа – 9 май. Дарик се срещна с един от тях – Борис Долгих, с когото поговори за това какво правят в последно време земляните, как им се отразява световната криза и на какво се дължи популярността на песента „Трава у дома“, която наистина е била изпълнявана и от „Машина времени“.

„Трава у дома“ всъщност е заглавие на стихотворение на Анатолий Поперечний. В оригиналния му вариант става дума за всичко друго, но не и за илюминатори, космодруми и метеорити. Поперечний преработва текста по молба на композитора Владимир Мигуля, който искал да напише песен, посветена на Деня на космонавтиката. Той изпълнява „Трава у дома“ за първи път през 1982-ра, а на следващата година я записва група „Земляне“. От тогава тя е най-популярната песен на земляните.

Борис Долгих: Всичко опира до традициите. А космонавтите си имат своите. Както винаги преди полет те гледат филма „Бялото слънце на пустинята“, така винаги преди полет слушат и тази песен. И тук въобще не става въпрос за това колко е популярна тя. Благодарение на традицията обаче нейната популярност се поддържа вече толкова години.

Много руски групи са изпълнявали тази песен, „Машина времени“ например. Чие изпълнение харесвате най-много и чие не приемате?

Не искам да бъда съдник за това кое е добро и кое е лошо, защото моето мнение може да се окаже грешно. Това, което на мен не ми допада, може да се харесва на другите, и обратното. Ако някой направи своя версия на „Трава у дома“ и тя се хареса на хората, значи той има право.

През годините било ли ви е яд за някоя друга ваша песен, която не се е превърнала в толкова голям хит колкото „Трава у дома“?

Не. Ние имаме песни, които са по-малко популярни, но също са много известни. Например „Пътят към дома“, с която съветските войски напуснаха Афганистан. Мисля, че има много хора, които са запомнили тази песен.

„Земляне“ в никакъв случай не разчитат само на старата си слава. Непрекъснато пускат нови песни, а в момента подготвят и нов албум. Той ще бъде готов най-вероятно през октомври. Отразява ли се финансовата криза на група като „Земляне“, популярна по цял свят?

Доскоро ситуацията в Русия беше такава, че за участия се каниха тези певци или групи, които са модерни. Сега се канят тези, които са обичани. Модерните днес са по-малко, а обичаните продължават да бъдат търсени. Има много хора, които харесват нашите песни и които ни канят да ги изпълняваме.

В България в последните години руската музика е много актуална. Вашата песен „Трава у дома“ непрекъснато се пее по пианобаровете тук. Как си обяснявате тази възродена любов – като носталгия по соца или?

Не зная. Струва ми се, че преди всичко става въпрос за това, че сме славянски народи, имаме много общи неща. През 80-те години и ние, и вие сме гледали на Запад, искали сме да бъдем ту французи, ту американци. Но в крайна сметка се връщаме към корените си. Общият ни произход взима надмощия и той е определящ дори за това каква музика да харесваме.

 .