Херман ван Ромпой: Украйна да стане федерация

Нужно е да се намери начин Украйна да се децентрализира или федерална страна, смята председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ТАСС.

„От момента на прекратяването на огъня съгласно мирните споразумения от Минск от 5 септември са загинали 1000 души. Аз не мога повече да говоря за прекратяване на огъня. Нужно е глобално решение“, заяви Ван Ромпой, говорейки пред разположения в Париж Институт за политически изследвания.

Според Ромпой част от това решение е федерализацията на Украйна. Освен това отиващият си президент на ЕС смята, че е необходимо да се определи мястото на Украйна в Европа. Киев трябва да работи за сближаване с Европа, но в същото време да работи за „коректни“ отношения с Русия, добавя Херман ван Ромпой.

Украинската криза, представлява най-голямата и сериозна геополитическа криза на Стария континент след края на Студената война, коментира председателят на Европейския съвет.

„По-лошото е, че нещата се движат към военен конфликт на континента, който може да е най-смъртоносният от времето на Балканските войни“, смята Ван Ромпуй. Според него европейските страни трябва да излязат с единен фронт на подкрепа за Украйна срещу Русия, пренебрейвайки разногласията, предизвикани от енергийните интереси, географската ситуация и историческия опит.

Херман ван Ромпой изказа надежда, че неговият приемник на поста съзнава ролята, която Европа трябва да играе при разрешване на украинската криза. Мандатът на Ромпой завършва в началото на декември. Той ще бъде наследен от Доналд Туск, пише изд. Факти