Хасан Роухани: Възможна е нова ера в отношенията между Иран и света

Президентът на Иран Хасан Роухани ще пристигне в събота в Рим. Смята се, че това посещение бележи завръщането на страната на международната сцена. В своето първо интервю пред европейски вестник – италианският Corriere della Sera той изложи позициите на страната си по редица въпроси.

По въпросите свързани с иранската ядрена програма той отговори, че страната вече е минала юридическата част от споразумението. „Сега остава и прилагането на договора. Ние трябва да демонтираме ядреното си оборудваме, докато Западът трябва да свали санкциите си спрямо Иран. Ние ще изпълним задълженията си едновременно с него“, каза Роухани. Президентът сметна, че това споразумение бележи „нова ера в отношенията между Иран и света“. Той обаче изключи възможността то да повлияе на отношенията между Техеран и Вашингтон – „ядреното споразумение е едно, отношенията ни със САЩ са друго“.

„Сирийският въпрос е наистина сложен, не може да се разреши само с един кръг на преговори. Все пак смятаме че в конфликта може да има политическо решение“, обнадежден е Роухани за събитията в Сирия, добавяйки, че понастоящем най-важно е да се води безкомпромисна борба с „Ислямска държава“ .

По въпросите свързани с човешките права президентът на Иран даде да се разбере, че реформите в тях не могат да се изпълнят за един ден. „Пресата вече свободно може да ме критикува, а преди две години това бе невъзможно. Правителството не може да реши всичко“, смята той. На въпроса за смъртната присъда в страната той даде да се разбере, че „всяка страна има свой наказателен кодекс“. „В Иран повечето такива присъди са за трафик на наркотици, заради нашата дълга граница с Афганистан. Ако премахнем смъртната присъда то трафикът на опиати към Европа ще се увеличи до опасни за вас равнища“, смята той.

Превод: Виктор Турмаков, focus-news.net.