Хакери искаха да атакуват сайта на ЦИК в Украйна и да обявят Ярош за новия президент

Хакери планираха атака на сайта на украинската ЦИК, където да публикуват съобщение за „победата“ на лидера на екстремисткия „Десен сектор” Дмитрий Ярош, съобщават от УНН, предаде РИА Новости.

Предсрочните президентски избори в Украйна протекоха на фона на дълбоката политическа криза и провежданата от киевските власти силова операция в югоизточната част на страната, в резултат на която загиват мирни граждани. За президентския пост претендираха 21 кандидата. По последни данни, изборите печели народният депутат и бизнесмен Пьотр Порошенко с 54,09 на сто от гласовете.

„Бе планирана хакерска атака, която да удари сайта на Централната избирателна комисия. Целта е била публикуване на съобщение за победата на лидера на „Десен сектор” Дмитрий Ярош на президентските избори”, предаде УНН.

Съобщението е трябвало да се появи на сайта на ЦИК в 21 ч. в неделя, но украинските специалисти са успели да предотвратят провокацията.

Радикалното националистическо движение „Десен сектор” е свързано с националистическата партия „Свобода”, която след смяната на властта в Украйна влиза в управляващата коалиция. Сега радикалите участват в операцията за потискане на протестите в Източна Украйна. Прокуратурата на Руската федерация предаде материали на Интерпол за международно разследване на Ярош, срещу когото в Русия е образувано наказателно дело за подтикване към терористични действия. Москва нееднократно призова Киев да разоръжи незаконните групировки, в това число и „Десен сектор”. По-рано радикалите заявиха, че движението им е официално регистрирано като партия.