Хакаският Стоунхендж. Историята на древната астрономическа обсерватория на Евразия

За британския Стоунхендж всички са чували. Но в Русия има аналогично чудо – Сундуки.

e0e2bff59b6eb744bb70ba2d1c377b5f ha

Благодарение на хиляди наскални рисунки, Хакасия е наричана „картинна галерия“ под открито небе.

Заради огромното количество менгири – заровени в земята камъни- за нея се говори като гигантска аномална зона. Привържениците на окултните вярвания смятат, че чрез менгирите , както посредством антени се предава вид енергия, неизвестен на науката . А самите хакаси вярват, че в тези камъни живеят духове.

c636b478193e 0_6f09f_c0a6751b_L

Духове в Хакасия има навсякъде. Те обитават всяка планина, река езеро… Местните жители разказват за срещи на ловците с духове в образ на черни хора, яздещи коне. И даже във вид на гола жена, „ господарката на планината“, пленяваща уморения пътник …

Духовете са и в долината, където се простира планинската верига Сундуки. От векове тук е разрешено да идват само шамани и посветени.

Любителите на мистиката и днес са постоянни посетители на тези места. През някой летен ден може да се срещнат десетки медитиращи хора, а преди няколко години тук се е провела Световната олимпиада по психофизически резерви на човека. Казват, че в тази долина практически у всеки се открива дарба на екстрасенс. Разбира се не просто така. За да се постигне това е необходимо да се умилостивят местните духове, привързвайки към жертвеното дърво лента от плат – „чалама“.

Разказват, че понякога точно в полунощ на Сундуки вятърът престава да духа и настъпва тишина. В това безмълвие Луната се налива с червен цвят и започва да се върти. Има очевидци, наблюдавали как на върха на Сундуки ( това название планината е получила заради приликата си с този предмет) кацат НЛО. Непонятно каква е причината – продължителните медитации или научните изследвания, провеждани от учените. Съгласно тяхната хипотеза Сундуки е древна (при това най-древната на територията на Евразия!) астрономическа обсерватория.

Сундуки на древен хакаски език се нарича «Онло», което означава «виждам», «наблюдавам». Оттук древните астролози са наблюдавали залезите и изгряването на Слънцето и Луната.

Виталий Ларичев е археолог, доктор на историческите науки, изучаващ буквално всеки квадратен сантиметър на релефа. Той съпоставил нюансите на този релеф с картата на звездното небе и открил: между тях има връзка… В определено време , през едва забележимо прозорче в планината се вижда Арктур, най- ярката звезда на Северното полукълбо…

s1

Виталий Ларичев вярва, че Сундуки, възрастта на които е около 40 000 години, е бил използван като древна астрономическа обсерватория, както и знаменитият Стоунхендж. В този планински комплекс има и наблюдателни площадки, и „ слънчев часовник“, и календар. В съветско време при разораването на полето с трактор, случайно е открит гроб на шаман. В него са намерили камък с изсечени съзвездия, които могат да се видят на небето само с телескоп.

Пещерата на Призрака

В същия район на Хакасия се намира още един археологически паметник. Това е Кашкулакската пещера. В нея се провеждат и до днес магически обреди. Но не всеки се решава да влезе в нея. Тя има лоша слава: хората изпадат в паника и нервност. Случват се и халюцинации за появяване на зловещ призрак, който иска да те отвлече в пещерата- пещерата на Призрака. Учените смятат, че неприятните усещания вътре в пещерата се дължат на колебанията на магнитно поле, източникът на което все още не е установен.

Но това не отменя загадъчността на Кашкулакската пещера. Както и на цялата Хакасия.

6e134c50c499331c5d698211f896a043
Не всеки се решава да влезе в Кашкулакската пещера.

http://www.aif.ru/society/science/1145172

http://gfhome.ru/articles/chto-posmotret-v-khakasii