Ф. Могерини: Нормализирането на ситуацията в Украйна е един от приоритетите на ЕС

„Нормализирането на ситуацията в Украйна е един от приоритетите на Европейския съюз. Очакваме вашите усилия в процеса на реформи“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, която е на посещение в Киев.

По информация на външнополитическата служба на ЕС предстои тя да се срещне с украинския президент Петър Порошенко, с премиера Арсений Яценюк и министъра на външните работи Павло Климкин. Могерини също така ще разговаря и с говорителя на Върховната Рада Владимир Гройсман, както и с представители на политическите партии, гражданското общество и кримските татари.

Сред основните теми, които ще се обсъждат, са създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС, безвизовият режим със съюза и урегулирането на конфликта в Донбас в светлината на проведените на 25 октомври местни избори.

Според Могерини местните избори отговарят на „изискванията“. Но редица анализатори и наблюдатели на изборите твърдят, че местният вот в Украйна е „най-мръсният“ в историята на страната. 15 дни след вота резултатите остават необявени, а според украинското законодателство резултатите трябва да бъдат обявени в срок от 10 дни.

 

Източник: „Дума“.