Френски инвеститор: Санкциите на ЕС срещу Русия са безполезни и безсмислени

Санкциите на ЕС срещу Русия са безполезни и безсмислени. Това заяви президентът на инвестиционната компания „Тома Вандом“ и бивш представител на френския президент по развитието на френско-руските делови връзки Жан-Пиер Тома, предаде RT.

„Смятам, че през юни европейските страни ще имат възможност да отменят икономическите санкции срещу Русия. Те са напълно безполезни. Преобладаващото болшинство граждани на ЕС са за сътрудничество с Москва. Та те виждат, че Русия е наш приятел“, заяви Тома в интервю за  RT.

Той отбеляза още, че ответните мерки от страна на Русия са се оказали доста болезнени за ЕС и са се „превърнали в катастрофа“ за селското стопанство на Франция.

Според Тома на предстоящата през юни среща на върха на ЕС режимът на санкциите срещу Русия може да бъде преразгледан. „Лично аз съм настроен оптимистично. Както знаете, в ЕС действа принципът на консенсуса. Ако поне една страна се обяви против удължаването на санкциите, те няма да могат да бъдат удължени. Сега тези ограничителни мерки са подложени на критика в Италия и Унгария“, отбеляза той.

„Освен това, пред нас стоят и по-важни задачи: ние трябва заедно да се борим срещу тероризма в Сирия и да си сътрудничим в областта на икономиката. Тези безсмислени санкции не носят никаква полза“, подчерта френският инвеститор.