Френски експерт: Украйна прехвърля на Русия вината за финансовия си провал

Украинските власти се стремят да прехвърлят на Русия вината, че не са в състояние да се разплатят с международните кредитори, счита директорът на френското Висше училище за социални науки и шеф на Центъра за изследвания на индустриализацията Жак Сапир в интервю за RT.

Върховната рада на Украйна преди дни прие закон, позволяващ да се спират плащанията по преструктурирани дългови задължения и даващи право на правителството да обяви технически фалит. Премиерът на страната Арсений Яценюк, представяйки законопроекта в парламента, заяви, че „в случай на атаки от недобросъвестни кредитори на Украйна този мораториум защитава активите на държавата и държавния сектор”.

Според Жак Сапир, под „недобросъвестен кредитор” премиерът на украинското правителство има предвид Русия. Преди две години Русия купи еврооблигации по украинския дълг за 3 млрд долара, но сега Киев се пазари и отказва да плаща вноските по падежа.

„Аз мисля, че изявлението е предназначено да обвини Русия. Защо? Защото Русия не е приела споразумението, което противоречи на нейните интереси, и такова решение е напълно обяснимо. Сега украинското правителство се опитва да прехвърли вината на Русия. Но аз не мисля, че това ще стане – всички във финансовата сфера разбират, че главният проблем произлиза от Украйна” – казва френският експерт.

Изявлението на финансовия министър Наталя Яреско, че търговските отношения с Русия са важни за Украйна, напълно съответстват на действителността. Би било крайно разумно, ако Киев възстанови търговските връзки с Москва, обаче украинските власти продължават да твърдят, че РФ ги напада, счита Жак Сапир