Френски депутат: САЩ и Франция са далеч от истината за Сирия

Депутатът от френската партия „Републиканци” Жак Мияр осъди антируската риторика на западните страни по сирийския въпрос, пише френският вестник Le Figaro, цитиран от РИА Новости.

 Според Мияр, медиите са започнали нечувана война срещу руската операция в Сирия. Русия обаче не е променяла политиката си по отношение на Сирия, а логиката на френската и американската политика е трудно да се разбере.

 „Русия винаги е твърдяла, че режимът на  Башар Асад е най-добрата защита срещу ислямския фундаментализъм, но никога не е говорила за вечен съюз с него. Целта на Москва е укрепване на Дамаск и ударите на руската авиация съответстват на тази политика”, отбелязва Мияр.

 „Остава да се зададе въпросът за логиката в политиката на САЩ и подкрепящата ги Франция: Вашингтон иска да свали Асад и, както и Париж, е уверен, че въстаниците са членове на Сирийската освободителна армия, „умерената опозиция” на съществуващия режим”, продължава Мияр.

 Обаче тази картина, рисувана от САЩ, е далеч от истината, твърди френският политик. „Умерената сирийска опозиция”, за която те говорят, сега може да се намери само в салоните на европейските и американските хотели. Всъщност „подразделенията на сирийската освободителна армия, въоръжени от САЩ, вече отдавна преминаха с цялото си въоръжение и снаряжение в редовете на ислямския фронт и групировката „Джебхат ан Нусра”.