Френски депутат: Връщането в Русия спаси Крим от участта на Донбас

Френските депутати след визитата си в Москва на 23 юли, ще отидат в Крим, където ще посетят Ялта, Симферопол и Севастопол и ще проведат редица срещи с местното ръководство, съобщи РИА Новости. В състава на френската делегация, водена от депутата от Националното събрание и член на комитета по международните въпроси Тиери Мариани, влизат още девет депутата.

По-рано ръководителят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Аексей Пушков заяви, че визитата на френската делегация в Крим е сериозна политическа стъпка, която показва, че в Европа съществуват значителни политически сили, демонстриращи способност да се изправят над „тесните санкционни съображения“ и желание да разберат настроенията на полуострова.

В същото време френските власти считат визитата на депутатите за нарушение на международното право. Това заяви официалният представител на външното министерство на Франция Роман Надал.

Ръководителят на делегацията на френските депутати Тиери Мариани в ефира на радио Sputnik изрази своята позиция по повод на присъединяването на Крим към Русия.

„С каквито и лозунги да се прикрива, каквито и изказвания да се правят, но с историята е невъзможно да се бориш. Реалността е по-силна от моментните политически позиции. Крим е руски. От гледна точка на историята, културата, демографията. Дори независимо от това, че в продължение на две десетилетия полуостровът е бил част от състава на Украйна, Крим е бил руски винаги. И аз мисля, че ако Крим не се бе върнал в Русия, то днес там щеше да е същото, каквото е в Донбас. Смятам връщането на Крим в Русия за исторически факт и историческа реалност. Знаете, че това не е позицията на Франция, а на някои депутати, това е моята лична позиция. Но истината винаги взема връх“, каза Мариани.

Той отбелязва, че позицията на френските депутати, решили да посетят Крим, се различава от тази на правителството на Франция. Това, обаче, не променя нещата, допълва той.

„Правителството ни даде ясно да разберем, че нашата визита противоречи на позицията на Франция. Ние знаем това. Но във Франция всеки депутат е свободен да пътува и да отстоява позициите си. Нашето мнение се различава от това на правителството. Всяко от тези мнения е достойно за уважение. Френското правителство има официална позиция. Нашата отразява гледната точка на някои френски депутати и сенатори и значителна част от общественото мнение“, каза още Мариани.