Френски вестник: Санкциите на Запада наредиха Русия сред водещите селскостопански държави

Ембаргото, въведено от Москва в отговор на западните санкции през 2014 г., се отрази благоприятно на селското стопанство на страната, пише най-старият икономически всекидневник във Франция – Les Échos. Само за няколко години, Русия, която наблегна на самозадоволяването, успя да увеличи добивите и да се нареди сред лидерите в експорта на редица зърнени култури, отбелязва изданието.

„За няколко години Русия, която преди това дълги години не присъстваше на световната сцена, стана новата селскостопанска свръхдържава, основно благодарение на зърнените култури“, отбелязва Les Échos.

Според данните на Федералната статистическа служба, през миналата година страната е произвела 120 млн тона зърно – най-голямото количество, отглеждано в постсъветските времена. Така Москва измъкна част от американските и европейски гиганти част от пазарите такива региони като Азия, Южна Америка и даже Африка, кудето тя се отправи за завоюване на нови клиенти. Най-големите производители „треперят“. Особено с оглед на това, че според прогнозите на австралийските анализатори от организацията AEGIC, експортът на руско зърно ще нарасне с 60% за периода между 2015 и 2060 г.

Както отбелязва Les Échos, като се позовава на Wall Street Journal, „американските фермери, които преди време изхранваха голяма част от планетата, вече са изпреварени“: докато делът на САЩ в световния експорт на царевица, соя и зърно е намалял над два пъти от средата на 70-те години (по данни на министерството на селското стопанство на САЩ), Русия е увеличила добива на зърно с 61% през последните 10 години, а добивът на царевица е скочил над три пъти.

Продуктовото ембарго на редица продукти (плодове, заленчуци, млечни продукти, месо) „не е попречило на подема на селското стопанство“. За разлика от много други страни, този сектор е започнал да играе значително по-важна роля в икономиката на Русия, отколкото преди 15 години. За първи път експортът на селскостопански продукти е донесъл повече средства, отколкото износът на оръжие – около $15 милиарда.

Както пише Les Échos, Русия, която се намира под санкциите на ЕС и САЩ, съсредоточи усилията си върху цели, които си постави през 2010 г.: „Да постигне самозадоволяване с продоволствия към 2020 г.“. Едновременно с въвеждането на ответни санкции против европейските продукти, Москва реши да увеличи дотациите на работещите в селското стопанство и позволи на чужденци да вземат земя под арента. Освен това, в селското стопанство се стичат инвестиции от крупни търговски компании, „които искат своя дял от печалбата“, и такива милиардери като Олег Дерипаска или Владимир Мошкович, влагат много средства, привлечени от данъчните облекчения и държавната помощ.

В следствие на тези събития, Русия вече не се нуждае от чуждо зърно, плодове, птици и свинско. Санкциите, ответното ембарго и другите ограничителни мерки, както пише Les Échos, не свършиха работа – „падането на рублата играе в полза на руската селскостопанска продукция“, която стана по-лесно продаваема в други страни, а при производството на зърно, благодарение на хубавото време, намаляха разходите за електричество и торове.

Източник: ИноТВ

Превод и редакция: Епицентър.БГ