Френска медия: Оланд плати скъпо за отказа си да достави „Мистрал“ на Русия

Оланд плати скъпо за обидата, която нанесе на руския президент Владимир Путин, пише френското издание Boulevard Voltaire, цитирано от ИноТВ.

„В крайна сметка сами по себе си тези кораби ще струват на Франция няколко милиарда евро, но за добрия социалист парите нямат значение, особено ако те миришат“, иронизира анализаторът на изданието.

Според информация на вестника, сега и Индия се е отказала от покупката на 126 френски изтребителя Dassault Rafale – договора, който така активно рекламираха от Елисейския дворец. Това означава, че Франция е загубила още 18 млрд. евро и тях ще ги получи не някой друг, а Русия, която е готова да продаде на Индия своите изтребители Су-30.

Авторът на статията задава въпроса, „намесен ли е Кремъл в разтрогването на договора между Франция и Индия“ и отбелязва, че за политическо-икономическото бедствие, което е претърпяла Франция, трябва да се търси вината единствено в правителството на Франсоа Оланд. Според журналиста, заради безсмислената антируска политика 500 френски предприятия са изгубили възможността да работят над скъпи поръчки.

В края на публикацията анализаторът припомня всички грешки на правителството на Оланд.

„Некомпетентността на Елисейския дворец е толкова голяма, че ще са необходими десетилетия, за да затвори този кладенец. Това е и проблемът с мюсюлманските имигранти, и нарушената система на френското правосъдие, и обърнатите показатели на безработицата, и некомпетентната социално-икономическа политика, която изведнъж ще погребе страната, и накрая, държавният дълг, който неминуемо води Франция към фалит по подобие на Гърция“, резюмира авторът.