ФРГ иска да види Путин в Бундестага за Деня на победата над фашизма

Лявата партия на Германия предложи да бъде поканен руският президент Владимир Путин в сградата на бившия Райхстаг в деня на 70-годишнината от Победата над фашизма, за да произнесе паметна реч, съобщи lifenews.

Немският виден политик Волфганг Герке предложи речта на руския президент Путин да съвпадне с Европейския Ден на победата на 8 май.

„Бундестагът трябва да проведе достойно, разумно мероприятие в чест на 70-годишнината от Победата над фашизма и по този начин да се допринесе за подобряването на отношенията с Руската Федерация. В тази връзка предлагам да поканим президента на Русия в Бундестага, за да излезе с паметна реч на 8 май (в този ден с едно денонощие по-рано от Русия в Европа отбелязват Деня на Победата “, цитира думите на Герке онлайн-версията на немското списание Tagesspiegel.

„А в отговор на тази покана Русия би могла от своя страна да покани президента на ФРГ Йоахим Гаук. Този политик може да представи Германия в честванията на Червения площад в Москва на 9 май и да излезе с реч пред руския парламент“, предлага Герке.

Авторът на инициативата Волфганг Герке е социалист, а в миналото е член на Комунистическата партия на Германия. Днес той е експерт по външна политика и член на Лявата партия. Преди години Герке не веднъж се е изказвал критично и със скептицизъм относно политиката на Владимир Путин. Но след началото на политическата криза в Украйна премина на позицията на Русия и явно изразява симпатии към тази държава и нейния президент. Германският експерт често говори за необходимост от задълбочаване на дипломатическия диалог между ФРГ и Руската Федерация. Изказва се и срещу асоциирането на Украйна с ЕС.