Франция ще загуби 250 млн. евро от препродажбата на „Мистрал“-ите на Египет

Франция може да загуби до 250 млн. евро от продажбата на двата кораба „Мистрал“ на Египет, чиито първоначален купувач бе Русия, според френската финансова комисия, съобщи RT, цитирана от „Поглед инфо“.

Загубата можеше да е един милиард евро, ако Египет не бе проявил интерес, което щеше да донесе бюджетен дефицит от 556,7 милиона евро.

„Изключвайки сделката с Египет, Франция щеше да загуби около 1,1 милиард евро. Ако сделката с Египет мине, загубата може да бъде редуцирана до 200-250 милиона евро“, се казва в изявление на комисията пред френския вестник La Tribune.

Париж има намерение да продаде плавателните съдове на Египет за 950 милиона евро, което включва и цената за обучението на 400 египетски моряци във Франция. „Мистралите“ ще бъдат доставени през март 2016 година, след като Египет се съгласиха да ги купят в началото на месеца.

Цената е същото количество, което Париж плати на Москва като компенсация за неосъществената сделка. Все пак, има и наказателна клауза в договора, ако Франция не достави корабите навреме. Така Франция ще загуби повече от официалните 250 милиона евро.

Във вторник член на комитета по външни работи във френския сенат призна, че Франция е отказала сделката с „Мистралите“ с Русия, заради външен натиск от НАТО.