Франция повдигна дело за „непредумишлено убийство“

Дело за „непредумишлено убийство” е образувано във Франция, във връзка със смъртта на директора на нефтената компания Total Кристоф дьо Маржери, който загина в авиокатастрофа на московското летище «Внуково», съобщиха във вторник френските медии.

Според информация на издание Direct Matin делото е образувано от прокуратурата в Париж. Разследването е възложено на следствения отдел на транспортната жандармерия.

Кристоф дьо Маржери е президент на компания Total от 2007 година. Своята кариера в този нефтен концерн той е стартирал още през 1974 г. През 2006 г. той влезе в състава на Борда на директорите на концерна. Маржери е един от постоянните участници в ежегодните заседания на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции в Руската Федерация.

На 20 октомври 2014 г., Маржери взе участие в заседание с руския премиер Дмитрий Медведев, първия вицепремиер Игор Шувалов и вицепремиера на РФ Аркади Дворкович.

В нощта срещу 21 октомври частния самолет Falcon, на борда на който се намирал Кристоф дьо Маржери претърпя крушение при излитане в московското летище „Внуково”. Заедно с президента на Total загина и 3-членен екипаж на самолета, също граждани на Франция.

Причините за крушението на самолета Falcon се изясняват от специалната комисия на Росавиация. Ръководителят на московския следствен отдел за въздушен и воден транспорт към междурегионалното следствено управление по транспорта СК на РФ Иван Сибул заяви, че следствието разглежда четири версии за катастрофата: вина на пилотите, вина на диспечерите, вина на шофьора на снегопочисващ камион и лоша видимост.