Франция затвори 3 джамии заради радикален ислям

Френската полиция затвори три джамии в различни части на страната и арестува един мъж като част от акция след нападенията в Париж от 13 ноември, заяви вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред журналисти, че властите са затворили една джамия днес и още две миналата седмица, заради подозрения в разпространението на екстремистки идеи. Това е първият път когато Франция предприема подобни действия срещу храмове, заподозрени в отглеждането и разпространението на „ислямистки радикализъм“.

„Днес бе проведена мащабна операция, от 05:30 сутринта в джамия в град Лани-сюр-Марн, по време на която бе осъществен обиск. Джамията беше закрита“, каза министърът. Служителите по сигурността са намерили джихадистки документи в джамията. 9 души са поставени под домашен арест, а на 22-ма е забранено да напускат страната. Освен това, при обиска на дома на едно от лицата, свързано с джамията, е открит револвер, калибър 9 мм. Мъжът веднага е бил арестуван.

Франция, която обяви извънредно положение, след ислямистките атентати в Париж, досега е обискирала 2235 домове и сгради, арестувани са били 232 души и са конфискувани 334 оръжия, заяви още Казньов.

Другите две джамии, които бяха затворени миналата седмица се намират в Лион и в парижкото предградие Женвилие (департамента О-де-Сен), добави той.

 

Източник: fakti.bg /Милена Трачева/.