ФМС на Русия: В страната пребивават 2,5 млн. украинци, 550 хил. от които са избягали заради мобилизацията

В Русия пребивават 2,5 млн. украински граждани, 550 хил. от които са преди всичко хора, избягали от войната в източната част на Украйна. От югоизтока в Русия са пристигнали общо 970 хил. души, като над 500 хил. от тях имат правото да работят, съобщи началникът на Федералната миграционна служба на РФ (ФМС) Константин Ромодановски.

В началото на април миналата година украинските власти започнаха в Донбас силова операция срещу недоволните от държавния преврат жители на региона. По последни данни на ООН, жертвите на конфликта са над 6 хил. души. С увеличаването на интензитета на бойните действия се е увеличил и потокът от бежанци в Русия. Основната вълна пое граничещата с Украйна Ростовска област, като според оценки на независимия Център за мониторинг на вътрешно разселените към Норвежкия Съвет по делата на бежанците, от началото 2015 г. броят на принудително напусналите Украйна заради конфликта в страната е над 600 хил., като се наблюдава тенденция, според която тези цифри продължават да се увеличават.

„Общо от Украйна у нас се намират 2 милиона и 500 хиляди души. При това 500 хиляди – това са украински граждани, които по всяка вероятност се крият на територията на РФ от участие в бойните действия в Украйна“, каза Ромодановски на среща с руския президент Владимир Путин.

Върховната рада на Украйна на 15 януари утвърди указ на президента Петро Порошенко за провеждането през 2015 г. на три етапа за частична мобилизация на населението. Първият етап стартира на 20 януари и продължи 90 дни, като бе планирано да бъдат призовани на служба 50 хиляди души. Следващият етап се проведе през април с продължителност 60 дни, а третият трябва да се състои през юни. В резултат от одобрената от Върховната рада програма, общото количество мобилизирани през 2015 г. може да достигне 144 хил. души. Руските власти многократно заявиха, че много украинци бягат от мобилизацията, спасявайки се в Русия.

„970 хиляди – това са граждани, пристигнали у нас от югоизточните територии. Над 500 хил. от тях имат разрешение за временно пребиваване и убежище, което им позволява да работят на територията на Руската федерация, ние не изискваме документи за разрешение“, отбеляза Ромодановски.