„Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия като „стабилен“

Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия на ниво ВВВ минус със „стабилна“ прогноза, предаде ТАСС.

В съобщение до медиите се посочва, че руската държава „е дала надежден отговор на политиката на драстичен спад в цените на петрола“.

„Гъвкавият обменен курс, твърдото спазване на таргетирането на инфлацията, бюджетната консолидация и подкрепата на финансовия сектор позволиха да се задържи обещаващият външен и бюджетен баланс“, пише в изявлението.

Според оценките на „Фич“, инфлацията в Москва ще достигне 4% в средата на 2017 г. Освен това се очаква намаляване на бюджетния дефицит до 2,4% от БВП през 2017 г. и до 1,4% от БВП през следващата 2018 г. За сравнение, през миналата година той възлизаше на 3,4 на сто от вътрешния продукт. Ключова роля тук имат увеличаването на приходите от газ и петрол и замразяването на някои разходи.

Агенцията прогнозира, че страната ще запази стабилни финанси, въпреки рисковете за реализиране на бюджетната стратегия.

Руският министър на финансите Антон Силван приветства оптимистичната прогноза и според него това отразява сигурността на държавните пари след предприетите реформи в сектора.

Източник: БГНЕС