Финският проект „Северна Карелия” понижи с 25% смъртността от инфаркти в Русия

Статистиката през последните 10 години показва намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, след като руснаците са започнали да употребяват повече растителни мазнини. Това сочи проучване на Националния изследователски център „Здравословно хранене”, в което са използвани данни на Министерството на здравеопазването на Русия и държавната статистика.

От 2003 до 2013 година е регистрирано намаление на употребата на животински мазнини, в т.ч. и на масло с 12,7% и увеличение на употребата на растителни мазнини със 106%, т.е. повече от два пъти. Същевременно смъртността от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове през този период е намаляла с 25%.

„Повишаването на употребата на употребата на растително масло е много положителна тенденция. Опитът от проекта „Северна Карелия“ във Финландия нагледно показва, че замяната на животинските мазнини с растителни дава потресаващи резултати, които помагат смъртността да бъде намалена 7 пъти. В Русия този процес едва сега започва. Употребата на масло, месо и мазни млечни продукти, както и преди остава висока. Но се забелязва увеличение на употребата на растителни мазнини”, обяснява Олег Медведев, директор на НИЦ „Здравословно хранене”.

Той допълва, че полиненаситените киселини, които се съдържат в големи количества в олиото и другите растителни масла, подобряват свойствата на кръвта, укрепват стените на съдовете, възпрепятстват развитието на атеросклероза и исхемична болест на сърцето. /myclinic.bg
Как прилагането на финския проект „Северна Карелия“ понижи смъртността от инфаркти в Русия, четете на здравен сайт myclinic.bg