Финландският президент се разгневи на въпрос защо е поканил Путин в страната

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо нарече бившия шведски министър на отбраната Карин Енстрьом „изостанала“, след като тя го разкритикува за решението му да покани руския президент Владимир Путин през юли месец, пише сайтът Yle. Това се случи през втория ден на срещата на тема сигурност във финландския град Наантали, предава РИА Новости.

Енстрьом заяви, че „в Швеция в известна степен им е трудно да разберат“ защо финландският президент е поканил Путин.

На това Нийнистьо отвърна, че тя е „изостанала“ със събитията.

„В цял свят слушам доколко важно е международната общност да обясни на Русия, че тя е постъпила неправилно, но при това тя се разглежда като страна, с която поддържането на диалог не е по-малко важно, отколкото с останалите държави“, каза той.

Президентът на Финландия заяви, че неведнъж е чувал критики по свой адрес от страните в Прибалтика, заради отношението си към Русия, но подобна гледна точка от шведите е „нещо ново“.

Освен това Нийнистьо обясни на Енстрьом, че останалите страни – включително и САЩ – също поддържат контакти с Русия. При това, по думите му Москва не се е опитвала да повлияе върху външната политика на Финландия.

В понеделник финландският външен министър Тимо Сойни съобщи, че Владимир Путин ще посети гр. Наантали в началото на юли. Информацията бе потвърдена от прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.