Филипините към САЩ: не настояваме да купуваме скъпото ви оръжие

Динамично се развиват отношенията между Филипините и Щатите, пише Виктор Мараховский в статия, публикувана в онлайн изданието „На Линии„Миналата седмица ръководството на САЩ реши да отвърне с действия на изказванията на президента на Филипините Родриго Дутерте, която по-рано каза, че:
а) прекратява стратегическото партньорство с Америка;
б) прекратява териториалния спорт с Китай;  
в) преориентира Филипините от САЩ към партньорство с Китай и Русия.Повод за първите пробни санкции стана войната с наркотиците, която Дутерте  води с помощта на доброволци от населението и с разстрели на наркотърговци на място. Тъй като всичко това вече доведе до смъртта на няколко хиляди дилъри в нарушение на човешките им права, САЩ „прекратиха сделката“ за доставка на оръжие за филипинската полиция (общо около 26 000 единици).В понеделник в отговор на въпросната санкция Дутерте просто отмени сделката. В изявление той обясни, че „изобщо не настояваме да купуваме скъпо оръжие от Щатите. Винаги можем да купуваме оръжие от друго място. Ще наредя на полицията да отмени покупките“.Няколко дни преди това Дутерте поясни от кого и какво планира да купува.

„Спомням си, че на среща един руски дипломат ми каза: елате в Русия. Имаме всичко, което ви е необходимо“, каза Дутерте на 3 ноември.

Въпросният демарш има още едно измерение, посочва „На Линии“. САЩ по традиция доставяха на Филипините остарялото си въоръжение, включително военни и полицейски кораби. Манила на свой ред преживяваше тежко това „съюзническо“ унижение. Смяната на ориентацията дава на страната възможност да се въоръжи, подобно на съседите си в региона (Китай и Виетнам) по-модерно.

До края на годината не е изключено Дутерте да посети Русия, припомня „На Линии“.

Източник: „Руски дневник“