Фидел Кастро: Куба няма нужда от подаръците на империята САЩ

Куба „няма нужда от подаръците” на „империята” САЩ. Това заяви бившият президент и лидер на социалистическата революция на Острова на свободата Фидел Кастро в своя статия, озаглавена „Братът Обама“, предаде ТАСС.

„Ние сме способни са произвеждаме продоволствията и материалните ценности, които са ни необходими, благодарение на усилията и интелекта на нашия народ“, пише Кастро в статията си, която е посветена на неотдавнашното посещение в Куба на американския президент Барак Обама.

Миналата седмица Барак Обама осъществи първото посещение на действащ американски президент в Куба от 88 години насам. Визитата е пореден аспект на стоплянето в политическите, културни и търговски връзки между САЩ и Хавана, които миналата година възстановиха дипломатическите си отношения, прекъснати в рамките на Студената война.

В материала се подчертава: „Ние сме за мира и братството на всички хора, живеещи на планетата“.

В публикацията Кастро се позовава на изказванията на Обама пред кубинския народ в Големия театър на 22 март.

В статията се отбелязва, че жителите на острова са били подложени на „риска да получат инфаркт“, след като са чули как американския президент е произнесъл „медни“ речи за тях и американците като „за приятели, членове на едно семейство и съседи“, че целта на визитата му е да остави в миналото остатъците от Студената война на Американския континент и да протегне „приятелска ръка“ на кубинския народ.

„Да се слушат думите на американския президент може да докара инфаркт на всеки… Никой няма илюзията, че хората в тази благородна и самоотвержена страна ще предадат величието, правата и духовното богатство постигнати чрез развитието на образованието, науката и културата”, пише Фидел Кастро.

Той подчертава, че тези дума на Обама са прозвучали „след безпощадната американска блокада, която продължава вече близо 60 години, след смъртта на кубинците в резултат на нападенията на наемници… и след многобройните актове на насилие“.

Както отбеляза Кастро, Обама в изказването си е говорил за сходните етапи в създаването на Куба и САЩ, като е отбелязал, че и двете страни са били построени от роби, идващи от Африка. Американският президент обаче „пропусна да отбележи, че расовата дискриминация беше ликвидирана от кубинската революция, а пенсиите и заплатите за всички кубинци бяха учредени още преди американският президент да навърши десет години“, се казва още в статията.

Отношенията между Куба и САЩ

През декември 2014 г. Обама призна, че предишната политика на Вашингтон по отношение на Хавана не работи и обяви началото на движение за нормализиране на двустранните връзки и смекчаване на санкциите по отношение на Куба.

Това е предшествано от серия тайни контакти между властите на САЩ и Куба, проведени при посредничеството на Ватикана и Канада. Раул Кастро и Обама проведоха среща по време на форума на Организацията на американските държави в Панама и форума на ООН в Ню Йорк през април и септември миналата година.