Фидел Кастро: Все още не вярвам на САЩ

88-годишният лидер на кубинската революция за пръв път коментира публично стоплянето на отношенията между двете държави.

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро заяви, че страната му прави „уместни крачки“ към възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ, макар че самият той, както и преди, не вярва на политиката на Вашингтон, пише изд. Факти. В края на миналата година американският президент Барак Обама обяви, че санкциите срещу Хавана, въведени преди повече от половин век, не са донесли резултат и Белият дом ще започне да изгражда нов политически диалог с островната държава.

По думите на 88-годишния Кастро, той „не вярва на политиката на САЩ и не е разменил нито дума с техни представители“, но това „съвсем не означава отказ от мирно решение на конфликтите или опасност от война, тъй като защитата на мира е всеобщ дълг“, цитира изявлението му кубинският вестник „Гранма“.

Всяко мирно решение на проблемите между Вашингтон и Хавана, постигнато без употребата на сила, трябва да се разглежда в съответствие с международните принципи и норми, добавя политикът. „Ние винаги ще защитаваме сътрудничеството и дружбата между всички народи, включително и с нашите политически противници. Това е, за което се борим и ще се борим заради всички“, изтъква Фидел Кастро в обръщение, цитирано и от „Ройтерс“.

Фидел Кастро за пръв път коментира публично „стоплянето“ на отношенията със САЩ. Председателят на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Раул Кастро по-рано благодари на Обама за действията му по нормализиране на отношенията между двете страни. Според настоящия кубински ръководител, всички разногласия са били уредени, когато американският му колега взе решение да освободи от затвора „кубинската петорка“ – агенти на специалните служби, работили в САЩ.

Разузнавачите Херардо Ернандес, Рамон Лабанино, Рене Гонсалес, Антонио Гереро и Фернандо Гонсалес бяха внедрени през 1992 г. в антикастровските организации във Флорида за „своевременно информиране на кубинското правителство за подготвяни терористични актове“. През 1998 г. Те бяха разкрити, като двама от тях получиха доживотни присъди, а останалите – по 15 години лишаване от свобода. Двама се върнаха в родината си миналата година, след като излежаха наказанието си; за връщането на останалите трима Раул Кастро съобщи през декември. Той заяви, че окончателното прекратяване на икономическата, търговската и финансова блокада над Куба ще бъде резултат от дълга и тежка борба, изискваща международна мобилизация; че Хавана винаги е била готова да води почтен диалог с Вашингтон и че Куба никога не е претендирала САЩ да сменят политическата си система. На 12 януари кубинските власти освободиха 53-ма затворници в рамките на споразумение със САЩ. Кубинската страна не смята, че на острова има политически затворници и обикновено ги нарича „платени американски наемници“.

Преди броени дни Барак Обама каза, че през 2015 г. Конгресът на САЩ трябва да сложи край на блокадата на Куба. С окончателното нормализиране на отношенията между двете държави „ще приключи наследството на недоверие в нашето полукълбо“, изтъкна той. Скоро стана дума и за откриване на посолство на САЩ в Куба и на Куба – в САЩ, за което обаче ще са необходими още време и преговори.

Фидел Кастро е прекарал целия си съзнателен живот в борба със САЩ и мнозина в Куба са на мнение, че настоящите усилия за възстановяване на отношенията не биха започнали без неговото одобрение и благословия, коментира Би Би Си. Мълчанието му по този повод отново предизвика спекулации относно неговото здраве и дори евентуална смърт. По-рано този месец, за да ги разсее, Кастро изпрати писмо до футболната легенда Диего Марадона, което той показа пред телевизия Телесур.