Фараж: Ръцете на Европа са изцапани с украинска кръв

Скандалният британски политик Найджъл Фараж – лидер на набиращата популярност на острова Партия на независимостта, смята, че Европа е дала напразни надежди на жителите на Западна Украйна, заради което и те свалили правителството в Киев.

„Ръцете на Евросъюза са в кръв по отношение на Украйна. Не искам европейската армия, военноморските, военновъздушните сили или европейската дипломация да се намесват. Това няма да бъде добро решение“, заяви Фараж по време на политически тв дебат с лидера на либерал-демократите, вицепремиера Ник Клег. Според него, именно политиката на ЕС е провокирала руския президент Путин за поведението му в региона.

Според социологически данни, около 57% от зрителите на този дебат поддържат лидера на Партията на независимостта.

„Ние трябва да сведем засрамено глави”, заяви Фараж, добавяйки, че британското правителство окуражава Европейския съюз към империализъм и експанзионизъм. „Ние дадохме фалшиви надежди на група хора в Западна Украйна и злорадствахме, когато те на практика катурнаха техния собственоръчно избран лидер“, коментира той.

По-рано обвинения към ЕС отправи и руският външен министър Сергей Лавров, който каза, че украинското протестно движение се финансира от чужбина, а рейдовете на западни политици в Киев още повече са провокирали недоволните.

Партията на независимостта, създадена през 1993 г., се придържа към консервативни възгледи и е против членството на Великобритания в ЕС, както и за строга миграционна политика. Заради това в. „Гардиън“ я нарича „популистка“ и дори „екстремистка“, а „Дейли Мейл“ разкри свидетелства за това, че един от членовете й – Кевин Скот, през 2000 г. е организирал расистки демонстрации.

Миналия май на частичните местни избори партията спечели 26% от общия брой на гласовете, но все още не е парламентарно представена.

Лидерът Найджъл Фараж е известен с противоречивите си изяви. Така например през януари той изказа мнение, че наводненията и ураганите са наказание за страната, задето е легализирала еднополовите бракове.

fakti.bg