Учени от Томск създадоха самообучаващ се изкуствен мозък

Учени от Томския държавен университет съвместно със свои колеги от други пет държави създадоха изкуствен носител на естествен интелект – способен за самообучение физически модел, за да симулират патологични състояния и да лекуват различни видове разстройства на човешката памет, съобщиха от пресслужбата на университета.

„За начало бяха построени математически и компютърен модел на човешкия мозък. След това бе конструиран радиоелектронен уред, съдържащ перцептрони (изкуствени невронни мрежи). Той е способен на разнопланова информация, като видео и звук“, заяви проф. Владимир Сирямкин, цитиран от пресслужбата на Томския университет.

Проектът е реализиран от международната лаборатория на Центъра за върхови постижения „Интелектуални технически системи“ към университета, обединяващ учени от Русия, Германия, България, Украйна, Беларус и Казахстан. В момента се работи по създаването на основната система на роботизирания комплекс, представляващ интелектуален център за управление. Като краен резултат изкуственият мозък трябва да стане аналог на биологичния модел.

„Предстои ни огромен обем работа, но една много важна стъпка вече е направена – ние успяхме да разгадаем тайната на мозъчната невронна мрежа. В нашия физичен модел, както и в главния човешки мозък, се случва образуване на нови невронни връзки и затихване на вече съществуващите. При човека това е процесът на забравянето“, цитират от пресслужбата думите на главния разработчик Владимир Шумилов (Киев).

Според изследователите, възможностите за използване на създадения от тях изкуствен интелект на практика са безгранични. Разработката би могла да помогне на лекарите в изследванията и лечението на различни видове амнезия, както и на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Причината за тези патологии преди всичко е в нарушаването на невронните връзки, или изчезването на невроналната активност.

От пресслужбата добавиха, че специалистите биха могли да използват изкуственият мозък за симулиране на патологични състояния, и въз основа на получения опит да разработят методи за медицинската им корекция. Освен това, изкуственият носител на естествен интелект може да се вгражда в „интелигентни“ роботизирани комплекси и неврокомпютри.