Ученици рецитираха на руски стихове за войната

В истински празник на руския език се превърна проведения в СОУ „Христо Ботев” конкурс за рецитатори „Гимнастерка”, посветен на 70-тата годишнина от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г. Гости на тържеството бяха кмета на Девин Цветалин Пенков, директора на училището Красимира Георгиева и Капка Бешева – директор на дирекция „Европийски фондове и програми, туризъм и социални дейности” в община Девин. В конкурса участваха ученици от Х-ХІІ клас, изучаващи руски език. Под ръководството на Мария Солакова – преподавател по руски език беше подготвен цялостен спектакъл „Поэзия войны”. Момичетата и момчетата с вдъхновение рецитираха стихове, посветени на войната.

11021113_709294682523052_4573151881985764208_n

Оценяваше ги жури от учители по руски, което класира на първо място Мая Бошнакова, на второ – Дамян Камберов и на трето място – Николай Големезов.
„Благодаря за поканата, много ми е приятно да присъствам на това тържество от една страна защото всяко нещо свързано със знанието е важно, а и руския език ми е от любимите езици”, каза кметът Пенков, който връчи награди от общината на победителите. Той поздрави учениците с добрите познания по руски език, постигнати за две или три години, в които са се обучавали. Награди и поздравителни адреси имаше и за всички останали участници. Директорът на училището Красимира Георгиева също връчи символични подаръци и каза, че руският език е сред любимите предмети, а в училището е традиция децата да се представят добре на различни конкурси.
Преподавателката Мария Солакова сподели, че всъщност конкурса се организира като национален от Руския културно-информационен център, а нейна е инициативата за провеждането на училищния кръг, в който да се включат учениците й. Тримата призьори ще представят училището в следващите етапи на конкурса. „Предстои участието им да бъде заявено в София, което ще бъде голяма чест за нашите ученици и същевременно голямо предизвикателство. Надявам се, че и там ще се представят достойно”, каза Мария Солакова.

Павлина Марковска