Учениците в Холандия учат за „злата“ и „несвободна“ Русия

Както съобщи sott.net, неотдавна родител на холандска ученичка е публикувал снимка от учебната тетрадка по социология за учениците в ПСПО (Подготвително средно професионално образование), предаде RT.

В описанието на учебното пособие е отбелязано, че то се обновява ежегодно. Съдейки по всичко, това е така, коментира авторът на статията в sott.net Амари Рус, тъй като представената на снимката илюстрация рисува Русия като „неприятелска страна“, опитваща се да изяде Украйна, което препраща читателите към относително неотдавнашните събития. Всичко е в съответствие със западната антируска пропаганда.

Така, на 67-ма страница в учебника в раздела „Страни без демокрация“ е изобразена „злата“ Русия, която се опитва да изяде „нещастната“ Украйна, а Европа протяга на жертвата „ръка за помощ“. При това, учениците трябва да отговорят на въпрос към урока: „Какво прави Русия и какво прави Европа на тази картинка?“.

Друга илюстрация, озаглавена „Доколко е свободен светът?“, изобразява карта, на която със зелен цвят са обозначени най-свободните страни, а с червен – най-несвободните. Русия е отбелязана с оранжево, а САЩ и Европа са оцветени в зелено.

„Иска ми се да разбера, какво кара тези „учители“ да мислят, че Русия не е свободна страна? Възможно ли е това да е „проблемът“ за правата на човека, отнасящ се за хомосексуализма в Русия?“, пита авторът.

Този въпрос е многократно обсъждан от руския президент Владимир Путин и холандския премиер Марк Рюте. Последният припомни, че в Русия действат закони, които забраняват пропагандата на хомосексуалните връзки, а това според него може да доведе до ограничаване на правата на сексуалните малцинства. На свой ред руският президент отбеляза, че тези закони се отнасят само за някои региони, в които жителите сами за гласували за тях.

Путин възрази: „Не мога да си представя, че някой съд в Москва би позволил функционирането на организация, която пропагандира педофилия. В Холандия може и да има такава организация. Не мога да си представя, че сега у нас би могла да се появи партия, която да е представена в парламента, и която да е против това да има жени в политиката. Но тук има такава партия <…> Мисля, че в някои региони на Руската федерация хората биха се вдигнали и на оръжие“.

И на само в Русия, предполага Рус. В какво изобщо се проявява свободата в страна, която допуска съществуването на подобни партии? В липсата на морални ценности?

От другата страна – Киев, който на всяка крачка крещи за защита на правата на сексуалните малцинства. Наистина, при това той въоръжава радикалите начело с „Десен сектор“, които нападат както активистите от ЛГБТ, така и етническите малцинства в източната част на страната. И всичко това се осъществява с подкрепата на западните „светила на демокрацията и справедливостта“, отбелязва авторът.

„Относно твърдението, че Русия поглъща Украйна, истината е точно обратното на това, на което учат холандските деца“, пише журналистът. Русия нееднократно се е опитвала да помогне на Украйна да се справи с изострянето на ситуацията, изпращала е безчислено количество конвои с хуманитарна помощ с продукти и медикаменти. Западът нищо подобно не е правил, даже напротив, снабдявал е Киев с „оръжие, за да продължи „изяждането на Украйна“.

Може още много да говорим и да се шегуваме с това, доколко необосновани са илюстрациите в холандския учебник. Но няма нищо смешно в това, че учат децата да ги възприемат сериозно.

„Пределно ясно е защо тук изобразяват Русия в тъмни краски: водещите медии, от името на чичо Сам, казват, че Русия е лоша. Значи така и трябва да бъде. И това трябва да звучи навсякъде, независимо каква е истината. Това е истински пример как безбожната западна система отравя младите умове, а също и показва колко лесно може да се разпространи в обществото една лъжа“, пише още Амари Рус.