Участието на украинците в Руско-турската война 1877-1878г

Поставен в чест на паметта на воините, загинали за освобождението на България от турско робство 1877-1878г.

В памет на всички паднали в Руско-турската война 1877-1878г. в Киев  на десния бряг на Днепър при Московския мост   е поставен малък мемориал. 

В боевете за Никопол и Плевен са се отличили лейб-гвардейският Волински, 5-и гренадирски Киевски, 5-и хусарски Киевски, 20-и пехотен Галицки, 11-и  улански Чугуевски и други полкове.  

Значителен дял в общата победа имат и мирните жители. Само във Волинска, Киевска, Харковска и Черниговска губернии за нуждите на Армията са били събрани около половин милион рубли. С тези средства са организирали и снабдявали болниците и лазаретите ( В Киевска губерния са били открити 28 болници, в Черниговска – 7), формирали са санитарни влакови композиции. Два влака, евакуирали ранените в тила, са били организирани в Кременчуг.

В редиците на действащата Армия са се сражавали украински представители на науката и изкуството.

Садовський_Микола_Карпович
Николай Карпович Садовски, името на който днес носи Музикално-драматичният театър във Виница. За проявена храброст при отбраната на Шипка е бил награден с Георгиевски кръст.

На фронта като милосърдна сестра се е отправила солистката на Киевската опера Шебякина, били са командировани най-добрите специалисти  в областта на хирургията : от Киевския университет – С.П. Коломнин, А.Х. Ринек, П.И. Герасимович; от Харковския – В.Ф. Грубе, Л.Л. Гиршман, П. И. Морозов и др.  

Киевската земя е станала последно пристанище на много герои от Руско-турската война.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/250px-Leontyevan.jpg

Началникът на Генералния щаб на Николаевската академия, генерал-майор Александър Николаевич Леонтиев, смъртно ранен, умира в Киев и е погребан в гробището при  Дальних пещерах на Киево-Печорската лавра.

В Лукяновското гробище почива милосърдната сестра, близката приятелка на баронеса Ю.П. Вревска – Мария Павловна Розова и  повече от тридесет участници в кампанията.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/rozova.jpg

Здесь покоится жена полковника Мария Павловна Розова, бывшая сестра милосердия положившая здоровье  на полях брани в 1877 году. Скончалась 18 января 1897 г.
«Больши сея любве никтоже имать,
да кто душу свою положит за друзи своя».

http://2000.net.ua/2000/svoboda-slova/istorija/85401