Утвърдиха екипажа на поредната експедиция на МКС

Държавната комисия на космодрума Байконур утвърди днес екипажа на поредната експедиция на Международната космическа станция /МКС/, съобщиха от Роскосмос, предаде ТАСС.

В състава на основния екипаж, който ще полети към МКС, са включени руснакът Олег Кононенко, японецът Кимия Юи и американецът Чел Линдгрен.

Техни дубльори ще бъдат руският космонавт Маленченко, американският астронавт Тимъти Копра и британецът Тимъти Пик, който представлява Европейската космическа агенция /ЕКА/.

Изстрелването на ракетата-носител „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз ТМА-17М“ е предвидено за 23 юли в 0.03 часа българско време. Шест часа след старта, в 5.46 часа корабът трябва да се скачи с МКС.

Първоначално този екипаж трябваше да полети за МКС на 26 май, но стартът бе отложен заради аварията на товарния космически кораб „Прогрес М-27М“ в края на април.

За Кононенко този полет ще е трети. Той е прекарал отвъд пределите на Земята 391 дни, като три път е излизал в открития космос. Юи и Линдгрен ще летят за пръв път в космоса.