Унгария също ще съде ЕС заради квотите

Унгария също ще оспорва мигрантските квоти в Съда на Европейския съюз. Страната още днес ще внесе подготвения иск в съда в Люксембург, съобщи премиерът Виктор Обран, цитиран от Ройтерс.

„Унгария днес ще внесе в Съда на ЕС своя иск срещу решението на Европейската комисия за задължителното настаняване на мигранти на унгарска територия,” заяви Орбан, който поддържа мнението, че бежанските квоти ще разпространят тероризъм в Европа. Вчера иск срещу решението на ЕК внесе и друг противник на задължителните квоти – Словакия. „Смятаме, че се нарушават правата на националните парламенти и Европейския парламент”, заяви словашкият министър-председател Робърт Фицо след внасянето на иска. „Искаме Съдът на ЕС да анулира това решение и да накара ЕК да плати всички разходи по делото”, допълни Фицо.

Словакия и Унгария са най-твърдите опоненти на бежанските квоти, заедно с Чехия и Румъния. Страните гласуваха против разпределението на 120 000 мигранти в рамките на ЕС, но предложението на ЕК все пак беше прието в края на септември. До момента едва 159 души са разпределени по приетите мерки. По данни на ООН над 800 000 мигранти са влезли в Европа, най-вече по море, през 2015. Повечето от тях преминават по т.нар. Балкански маршрут и в последствие през Словакия и Унгария като целят да достигнат по-богати страни като Германия и Швеция. Незначителна част от тях остават в транзитните държави.

Източник: БГНЕС.