Унгария планира да затвори неправителствени организации, финансирани от Сорос

Унгария планира да затвори всички неправителствени организации, които са свързани с милиардера Джордж Сорос, след като Доналд Тръмп заеме поста си в Белия дом, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявления от управляващата партия на Виктор Орбан.

Унгария, която е член на ЕС, ще използва всички възможни средства, за да „измете“ неправителствените организации, финансирани от родения в Унгария милиардер, който „служи на глобалния капитализъм“. Изявлението е на заместника на Орбан в партия „Фидес“ Жолт Немет.

Bloomberg отбелязва, че в програмата на унгарския парламент в следващите дни са предвидени и дебати за закон, който позволява на властите в страната да извършват одити на висши служители в неправителствените организации.

Виктор Орбан е първият европейски лидер, който открито подкрепи кампанията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Унгарският премиер пренебрегна критиките на Европейската комисия (ЕК) и администрацията на Барак Обама, че изгражда „нелиберална държава“ по подобие на Русия, Китай и Турция.

Още с идването си на власт през 2014 година Виктор Орбан нареди проверка на неправителствени организации, финансирани от Норвегия. Тогава той обясни, че финансирани от чужбина групи от гражданското общество са прикритие за „платени политически активисти“.

Доналд Тръмп също обвинява 86-годишния Сорос, че е част от „глобалната структура, която е отговорна за икономически решения, ограбили нашата икономическа класа, лишили нашата страна от нейното богатство и слагайки парите в джобовете на шепа големи корпорации и политически лица“.

Източник: investor.bg