Унгария заплашва с напускане на ЕС заради намеса във вътрешната политика

Унгария може да напусне Европейския съюз заради намеса във вътрешната й политика. Това е заявил председателят на парламента и член на управляващата партия „Фидес“ Ласло Кьовер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Причината за гнева на властите в Будапеща е реакцията на Брюксел на подготвяния закон, въвеждащ данък върху интернет трафика. Предвижда се събирането на такса от 150 форинта (50 евроцента, 60 цента) за гигабайт трафик на данни.

Новият налог изведе на протест и тази нощ десетки хиляди несъгласни унгарци, които бързо се организираха в социалните мрежи и еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус публично подкрепи исканията им. По думите на Кьолер, това е опит за намеса и му напомня за СССР и 1956-та година.

Организаторите на протеста заявиха, че този ход е пореден от вълна от тревожни антидемократични мерки, предприети от премиера Виктор Орбан, които тласкат Унгария още по-далеч от Европа.

В отговор управляващата партия „Фидес“ заяви, че ще предложи промяна в законопроекта, който да предвижда месечният данък да е с таван от 700 форинта.

Въпреки разделенията при управляващите, Орбан разполага с широка популярност в Унгария, като партията спечели три избора през тази година.

Но неговите противници изобличават това, което те разглеждат като все по-нарастващ авторитарен стил, както и неговата близост до руския президент Владимир Путин.