Умалено копие на Санкт Петербург ни пренася в златния 18 век

Автор: Юлия Шандуренко.

Обичаме Петербург заради старинните му и грандиозни забележителности като Ермитажа или църквата „Възкресение Христово“. За съжаление е невъзможно да се върнем назад във времето, за да видим как е изглеждал градът в периода на най-големия му разцвет през 18 в., но да го разгледаме в умален вид е напълно възможно.

Трудно е да си представим съвременния Санкт Петербург без знакови места, като крайбрежните колони на Василиевския остров или сградата на Петербургския университет, но и няма как в днешно време да се потопим в атмосферата на някогашните императорски маскени балове в Петерхоф или на традиционния руски есенен лов из горите на Ленинградска област.

Единственият начин човек да се озове в най-динамичния и зрелищен период от живота на града – 18 век – е да посети „Петровската акватория“, интерактивен макет на стария Санкт Петербург в мащаб 1:87, където на площ от 500 кв. м. са пресъздадени най-значимите архитектурни, дворцови и морски забележителности на града на Нева, някои от които е невъзможно да бъдат видени в естествена големина.

Снимка: Руслан Шамуков

Ако сте решили да се разходите из „Петровската акватория“, непременно изчакайте угасването на лампите, за да се насладите на нощните светлини на двореца в Петерхоф или на есенните багри в Ораниенбаум – въобще макетът живее свой живот, мени се съобразно сезоните и разните часове на деня.
С историческа достоверност и ювелирна точност е пресъздадена действителната, изпълнена с контрасти картина на живота: дворянският и селският бит, събирането на реколтата, пожарите и печално известните петербургски наводнения (по повърхността на водата дори плуват фигурки на удавници).

Снимка: Руслан Шамуков

Голяма част от този миниатюрен Петербург представлява огромен басейн с вода: по зимната акватория на Нева и Финския залив плават едновременно няколко фрегати, които при среща се поздравяват взаимно с пушечни залпове. Още на входа задължително си вземете бинокъл! Само така ще можете да разгледате в детайли матросите на мачтата и капитаните на руля.

Старинни платноходи порят водата без никаква човешка помощ или електронни двигатели, които се ползват обикновено при съвременните радиоуправляеми корабни модели. Привеждат се в движение чрез сложна система от магнити и с помощта на компютърна програма, като технологията е измислена и създадена специално за „Петровската акватория“.

Дори да обходите целия макет, всеки път ще откриете нещо ново сред множеството филигранни фигурки, битови сцени и кръстопътища: лисица, която краде кокошка от хамбара, блещукащите свещички на коледна елха в двора на някое старинно имение или сбиване по време на маскарад, при което двама кавалери си разменят юмруци, докато дамата на техните въжделения лежи примряла, а прислугата ѝ вее с кърпичка пред лицето.

Снимка: Руслан Шамуков

Фигурките се задвижват по разписание през неголеми интервали от време, включително и чрез ръчно задействане на механизмите: така можете не просто да наблюдавате, но и собственоръчно да активирате строителството на кораби в Адмиралтейските докове, пристигането на конния екипаж на някоя царска персона или балните танци.

Защо си струва да включите „Петровската акватория“ във вашия туристически списък на мястото на Дворцовия площад или колонадата на Исакиевския събор? Ами защото това е място, създадено с огромна любов към града, с внимание към детайлите и чувство за хумор, което ви дава възможност да погледнете към града от нов, неочакван ракурс и шанс да видите прекрасни забележителности, заличени от времето.

„Петровската акватория“ в цифри: 

25 000 персонажи и нито една фигурка, която да се повтаря.

Над 1 000 сгради и транспортни средства, включително подвижни карети. 

20 тона вода и над 100 кораба, като изработката на всеки един е отнела 1-2 месеца. 

20 000 блещукащи светодиода. 

 

Източник: Руски Дневник.