Украйна ще минира пътищата към Донбас

Властите в Украйна предупредиха, че ще минират всички пътища към ДНР и ЛНР,пише в. Дневник.

В Луганска народна република и Донецка народна република ще може да се влиза и да се излиза само през 7 контролни пункта, съобщи Андрей Лисенко, член на Съвета за национална сигурност. Той е и говорител на щаба на т.н. АТО в Източна Украйна и на пресконференция припомни, че има решение и за прекратяване на автобусният транспорт към Донбас.

На седемте КПП ще действат украински граничари, митничари и полицаи, като за преминаването  ще е необходим документ за самоличност. „Там ще има и специална апаратура, включена към единна система с данни за идентифициране на преминаващите“, допълни Лисенко.

Преди това ръководителят на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов обяви, че се ограничава преминаването на хора и стоки през фронта между опълченците и украинските части. По думите му, ако в района на 30 км от седемте коридора за достъп започне стрелба, те ще бъдат затваряни.

В Донецк опълченците възприемат тези мерки като „манипулации и опит за натиск преди преговорите“. Четиристранни разговори  по т.нар. формат от Нормандия ще има на ниво външни министри на 9 януари. На 15 януари в Астана би трябвало да има среща и на ниво президенти, но засега Франция и Германия поставят под съмнение възможността от такъв форум.