Украйна се надява на по-евтина доставка на газ от Европа

Русия отмени всички отстъпки в цената на газа за Украйна, в резултат на което цената се увеличи на $485 за 1000 кубически метра, съобщи РИА Новости.

Украйна разчита на реверсна доставка от Европа на цена по-евтина с $100-150 за 1000 кубически метра от цената на Русия, заяви украинският министър-председател Арсений Яценюк.

„Ако получим реверсни доставки от страните членки на ЕС, то цената ще е по-евтина – от $100 до $150, в зависимост от спотовия пазар”, заяви Яценюк. Според него, това би спестило на Украйна милиарди долари.

„Ръководителят на „Нефтогаз Украйна” се върна от Русия вчера <…> През нощта разговарях с него и съвместно разработихме план за действие при ситуацията, в която Русия вдигна цената, и за мен е напълно ясно, че Русия ще стигне по-далече, в това число и до ограничаване на доставките на природен газ”, допълни още Яценюк.

Украинският министър-председател вече заяви по-рано, че Украйна се надява да уреди доставките на газ от Европа на цена по-евтина с $100-150 за 1000 кубически метра от цената на Русия.

На свой ред, украинският енергиен министър Юрий Продан по-рано заяви, че Украйна разчита на реверсна доставка на 10 милиарда кубически метра газ от Европа.

Руските експерти, според запитване на агенция „Прайм”, се съмняват в истинността на тези планове, тъй като Украйна не плаща навреме. Дългът на „Нефтогаз Украйна” към „Газпром” превиши 2,2 млрд. долара, което доказва дефицит в бюджета на „Нефтогаз” в размер на 3 до 7,2 млрд. долара през тази година.