Украйна се готви за нова война

Украйна се готви за нова война, сочат данни на „Независимая газета“. Според вестника секретен указ, подписан от украинския президент Петро Порошенко, прехвърля страната на военни релси. 

„Украйна не се примири с това, че изгуби Крим и Донбас, и започна сериозно да се готви за нова война, за да освободи териториите си от сепаратистите“, пише изданието. Указът на Порошенко сочи недвусмислено, че стратегията на Киев цели „да превключи националната икономика в режим на специален период“.

„В отбранителната лексика „специален период“ означава въвеждане на военно положение и провеждане на мероприятия, свързани с подготовка за война“, пояснява всекидневникът, цитиран от ВВС.
Документът задейства решение на Съвета за национална сигурност на Украйна от 28 август т. г. Съветът мотивира тези действия с нуждата от подготовка на страната за отблъскване на евентуална въоръжена агресия.
Между редовете се чете, че Киев вижда като агресор именно Русия, посочва „Независимая газета“.
Петро Порошенко, изглежда, се кани да действа твърдо и нападателно – коментира вестникът. – Тази твърдост скоро ще бъде усетена от милиони жители на Русия и на Украйна, тъй като една от точките в президентския указ включва въпроса за временното закриване на пропускателните пунктове на държавната граница на Украйна с Руската федерация за автомобилни, морски и пешеходни връзки.
Киев склони да спре бойните действия и да предостави специален статут на регионите от т. нар. Новоросия. Но президентският указ недвусмислено разпорежда армията и силите на реда да вземат допълнителни мерки „за предотвратяване и прекратяване на терористичната дейност на територията на Донецка и Луганска област от Украйна и за превенция на разпространението й, отбелязва изданието.

Изводът му гласи, че Порошенко най-вероятно иска да използва примирието със сепаратистите, не за да реши по цивилизован начин проблемите в Донбас и Луганска област, а за да си почине и да се подготви за нови битки. Украинското ръководство наистина се готви за решителни бойни действия, смята руският военен експерт полковник Едуард Родюков, но прогнозира, че „мащабни бойни сблъсъци едва ли ще започнат в най-близко време. Напролет обаче, щом Порошенко модернизира армията и прехвърли икономиката на страната на военни релси, е много възможно месомелачката на югоизток да заработи пак“.

Зимата идва, а токът свърши и хората в Украйна очакват декември със страх, пише „Московский комсомолец“. Режим на тока е въведен в пет украински области. Графикът остава неясен, но засега се изключва електричеството само на предприятия и учреждения извън животоосигуряващата сфера. Енергийните компании бяха принудени да го сторят заради недостига на газ и въглища в хранилищата. Украйна остана без газ заради провалените преговори с Русия, а без въглища – заради бойните действия в Донбас, посочва вестникът във връзка с операцията на Киев срещу източноукраинските сепаратисти. Скептици предлагат на хората в Киев да си припомнят опита, натрупан на Майдана през зимата на 2013 г., и да се топлят, палейки автомобилни гуми.

Междувременно Националната банка на Украйна прави всичко възможно, за да спре спада на украинската валута – гривната, и инфлацията в страната. С тази цел тя намали петорно максималната сума чужда валута, която една банка може да продаде на физическо лице за едно денонощие. От 23 септември човек може да продаде в Украйна не повече от 3000 гривни – и съответно да купи само 210 долара. Затова в най-близко бъдеще украинците може да останат не само без светлина и топла вода, но и без долари, предрича „Московский комсомолец“. Депутати от Държавната дума са възмутени, че руският вариант на Уикипедията тълкува новото обединяване на Крим и Севастопол с Русия като анексия, сиреч насилствено присъединяване, пише „Известия“.