Украйна предлага на ООН съвместна спецоперация

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов предложи на генералния секретар на ООН Пан Ки-мун да бъде проведена съвместна операция в източните региони на страната, съобщава РИА Новости. Пан Ки-мун отбеляза, че Киев може да разчита на партньорството на ООН.

„Ние не възразяваме и приветстваме, ако с ваша помощ бъде проведена съвместна антитерористична операция на изток. Тогава специалисти и наблюдатели сами ще могат да потвърдят легитимността и правомерността на нашите действия”, заяви Турчинов.

Генералният секретар на ООН на свой ред заяви, че Киев може напълно да разчита на ООН като на партньор, като изрази надежда, че ситуацията в района ще се разреши по мирен път.

Ситуацията в Югоизточна Украйна се влоши в средата на април, когато в няколко големи града бяха превзети сградите на областните администрации от привърженици на федерализацията на Украйна.

Вечерта на 13 април изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви решението на ръководството на страната за започването на мащабна операция с привличането на въоръжените сили.