Украйна обеща да се разплати с „Газпром”, ако цената се понижи

„Нафтогаз” е готова да изплати на Русия около 4 млрд долара, при условие, че цената бъде фиксирана на нивото от началото на годината, т.е. 268,5 долара за 1000 куб. метра. Това заяви украинският заместник-министър на енергетиката Игор Диденко, цитиран от РИА Новости.

Диденко отбеляза също, че „Нафтогаз” вече е получила от „Газпром” сметката за предплата на газа за юни, но засега няма намерение да извършва плащането.

Украйна премина на авансово плащане на доставките на руски природен газ този месец, след като „Нафтогаз” за пореден път не плати в срок получените доставки. Към началото на месеца дългът на украинската група „Нафтогаз” достигна сумата от 3,5 млрд рубли и в случай, че Украйна не изплати задълженията си до 3 юни, „Газпром” ще прекрати доставките.

Представители на украинските власти нееднократно заявиха, че настоящата цена на газа е прекалено висока, като от Киев изразиха готовност да започнат изплащането след понижаване на цената. От Еврокомисията също настояват за изработване на временна договорна цена, опасявайки се от срив на доставките след евентуалното им спиране.

На свой ред, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че преговори относно цената на газа могат да бъдат започнати едва след като Украйна изплати дълга си, макар и частично.

Цената на газа за Украйна рязко се повиши в началото на април, когато бяха отменени две от отстъпките, в резултат на което цената на 1000 куб. метра нарасна с над 200 долара.